15.10.2009. / 15:19

Autor: Martina Čizmić

Pobjeda nad cenzurom: Twitter objavio podatke koje Guardian nije smio

"Jučer je, ako sam dobro shvatio, odvjetnički ured Carter-Ruck veoma oštro zaprijetio pravnim postupkom, ukoliko Guardian izvijesti javnost o mom pitanju. S obzirom na ozbiljnost tog pitanja zanima me, hoćete li prihvatiti moju ocjenu glede tog problema i procijeniti, da li je ponašanje odvjetničkog ureda Carter-Ruck uvreda za ovaj parlament?", pitao ja Farrelly predsjednika parlamenta i pokrenuo lavinu

Guardianova naslovnica o onečišćenjuGuardianova naslovnica o onečišćenjuDa je internet veoma teško cenzurirati već je dulje vremena poznato, no da se pomoću njega može zaobići sudska presuda dokazao je američki servis za mikro blogiranje Twitter.

Twitter je veliku ulogu odigrao tijekom demonstracija u Iranu kada je on bio gotovo jedini način slanja u svijet informacija o događajima na ulicama Teherana. No, posljednjim je događajem pomaknuo granicu slobode govora.

Naime, naftna korporacija Trafigura Beheer BV uspjela je na sudu ishoditi zabranu zbog koje britanski list Guardian nije smio objavljivati informacije o rezultatima parlamentarne istrage o odlaganju otrovnog otpada pred Obalom bjelokosti. Guardian čak nije smio ni pisati o razlozima zbog kojih je dobio zabranu.

No, zabrana nije bila dugog vijeka. U britanskom je parlamentu krenula rasprava usmjerena protiv odvjetničke tvrtke Carter-Ruck nakon što ih je jedan od zastupnika Laburističke stranke optužio da se tom zabranom petljaju u nadležnost parlamenta. Oni su Guardianu zabranili i da izvještava o činjenici kako je u parlamentu laburistički zastupnik Paul Farrelly postavio pitanje o posljedicama zabrane na slobodu tiska.

Gotovo preko noći na Twitteru se pojavila informacija o Farrellyevom pitanju, a ubrzo nakon toga cijela je rasprava objavljena na nekoliko blogova i u časopisu Private Eye.

"Jučer je, ako sam dobro shvatio, odvjetnički ured Carter-Ruck veoma oštro zaprijetio pravnim postupkom, ukoliko Guardian izvijesti javnost o mom pitanju. S obzirom na ozbiljnost tog pitanja zanima me, hoćete li prihvatiti moju ocjenu glede tog problema i procijeniti, da li je ponašanje odvjetničkog ureda Carter-Ruck uvreda za ovaj parlament?", pitao ja Farrelly predsjednika parlamenta i pokrenuo lavinu.

Zbog pritiska javnosti i činjenice da je informacija objavljena na internetu, odvjetnički je ured morao povući svoj zahtjev za cenzurom koji su već bili spremni pobijati najveći britanski časopisi i neki parlamentarci.

A Guardian je želio pisati o činjenici da je Trafigura odgovorna za onečišćenje mora ispred Obale bjelokosti zbog čega je u toj zemlji oboljelo nekoliko tisuća ljudi. Prošlog je mjeseca Trafigura pristala na nagodbu prema kojoj će morati platiti više od 32 milijuna funti za odštetu i pravne troškove oko 31 tisuće žitelja Abidjana u Obali bjelokosti. No, i dalje tvrde da onečišćenje nije moglo izazvati bilo kakve ozbiljne posljedice za zdravlje ljudi, iako su Ujedinjeni narodi utvrdili da je barem 15 slučajeva teških bolesti i smrti izravno povezano s onečišćenjem.

Na kraju cijele priče, glavni je urednik Guardiana Alan Ruscridger na Twitteru objavio zahvalu svima koji su im dali potporu i sudjelovali u cijelom slučaju.

Vezane vijesti

Salman Rushdie: O cenzuri

Salman Rushdie: O cenzuri

Nijedan pisac nikada ne želi baš razgovarati o cenzuri. Pisci žele razgovarati o stvaranju, a cenzura je anti-stvaranje, negativna energija,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika