15.10.2009. / 16:17

Autor: Hina

DORH Rončevića i Bačića tereti za zlouporabu položaja i ovlasti

Rončević je donio odluku o provedbi postupka nabave kamiona kojom je određeno da će se nabava obaviti izravnom pogodbom, te neistinito naveo da je Eurokamion u poništenom natječaju ponudio najbolje uvjete

Berislav RončevićBerislav RončevićU zahtjevu Saboru za skidanje zastupničkog imuniteta bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću Državno odvjetništvo je navelo da Rončevića i njegovog bivšeg pomoćnika Ivu Bačića tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te da su se na temelju rezultata istrage stekli uvjeti za podizanje optužnice.

Državno odvjetništvo RH (DORH) Rončevića i Bačića sumnjiči za nezakonitosti u nabavi vojnih kamiona 2004., odnosno da su kao službene osobe, s ciljem da drugome pribave neimovinsku korist, a da drugome prouzroče kakvu štetu, iskoristili svoj položaj i prouzročili štetu velikih razmjera, "pa su se dakle stekli zakonski uvjeti za podizanje optužnice".

U tužiteljstvu navode da su Rončević i Bačić državni proračun oštetili za 10,2 milijuna kuna jer su ugovor o kupnji kamiona izravnom pogodbom sklopili s tvrtkom koja nije imala najjeftiniju ponudu.

U dopisu Saboru stoji da je MORH 30. rujna 2004. osnovao stručno povjerenstvo za pripremu javnog natječaja za nabavu 76 vojnih kamiona, za kupnju kojih je u državnom proračunu osiguranu 35,8 milijuna kuna, te da je odluku o osnivanju povjerenstva potpisao Bačić. Na natječaj se javilo 10 poduzeća koja su dostavila svoje ponude.

Povjerenstvo je utvrdilo da sve dostavljene ponude udovoljavaju natječajnim uvjetima, ali je Bačić natječaj poništio jer je najniža ponuđena cijena bila 39,7 milijuna kuna, odnosno 3,8 milijuna kuna viša nego je osigurano novca u proračunu.

"Nakon toga su Berislav Rončević, kao ministar obrane RH, i Ivo Bačić, kao pomoćnik ministra u Upravi za materijalne resurse Ministarstva obrane RH, zajedno i po prethodnom dogovoru, u vremenu od 15. do 28. prosinca 2004. u Zagrebu, iako su znali da trgovačko društvo Eurokamion d.o.o. Zagreb nije ponudilo najnižu cijenu, postupali u namjeri da tom trgovačkom društvu omoguće sklapanje ugovora za nabavu nebojnih motornih vozila bez obzira na povoljnije ponude drugih ponuditelja i tako oštetili Republiku Hrvatsku", stoji u dopisu DORH-a.

Dodaje se da je Bačić, unatoč tomu što je Odlukom o poništenju natječaja kao obvezu propisao revidiranje zahtjeva za nabavu na način da se smanji broj vozila ili odustane od nabave određene vrste, na Rončevićev zahtjev započeo pregovore samo s Eurokamionom. Bačić je, tvrde u DORH-u, samo predstavnicima te tvrtke dao uputu da dostave novu ponudu, što su oni i učinili, i to za 43 kamiona.

Po primitku te ponude Bačić je naložio izradu nacrta kupoprodajnog ugovora s Eurokamionom za samo 39 kamiona, znajući da je upravo za toliko vozila, prema dostavljenoj novoj ponudi, osigurano proračunskog novca, te je takav nacrt ugovora i dostavljen Eurokamionu.

Rončević je potom, kažu u tužiteljstvu, donio odluku o provedbi postupka nabave kamiona kojom je određeno da će se nabava obaviti izravnom pogodbom, te neistinito naveo da je Eurokamion u poništenom natječaju ponudio najbolje uvjete.

Iako se povjerenstvo za provedbu izravne pogodbe uopće nije ni sastalo niti odlučivalo o nabavi, Rončević je, dodaju u DORH-u, u ime MORH-a sklopio ugovor o nabavi 39 kamiona za ukupno 34,4 milijuna kuna, iako je najniža ponuda po poništenom natječaju, ona tvrtke Man, bila 10,2 milijuna kuna manja.

Budući da je saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo danas predložilo skidanje Rončevićeva imuniteta, a Sabor bi to sutra trebao i učiniti, očekuje se da će DORH uskoro USKOK-ovu optužnicu protiv Rončevića i Bačića uputiti na usvajanje zagrebačkom Županijskom sudu.

Rončević od izbijanja "afere kamioni" odbacuje optužbe o korupciji i pogodovanju tvrtki Eurokamioni.

Vezane vijesti

Tko je rasturio Jadrankamen?

Tko je rasturio Jadrankamen?

Državno odvjetništvo odbacilo je tvrdnje da nije reagiralo na upozorenja o sumnjivom poslovanju i mogućim zlouporabama u Jadrankamenu, navodeći da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika