15.10.2009. / 19:49

Autor: Hina

Zamjena za Hrvatsku: BiH izabrana u Vijeće sigurnosti UN-a

Diplomati na East Riveru su ocijenili da će 15-člano Vijeće sigurnosti UN biti ojačano ulaskom dvaju regionalnih sila Brazila i Nigerije, kao i da će članstvo u Vijeću ojačati krhke državne institucije BiH i Libanona

Bosna i Hercegovina izabrana je u četvrtak za jednu od pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN u razdoblju 2010/11. godine, gdje će kao predstavnica skupine zemalja istočne Europe zamijeniti Hrvatsku, kojoj dvogodišnji mandat istječe 31. prosinca ove godine.

Opća skupština UN-a je, osim BiH, u Vijeće sigurnosti izabrala i Libanon, Brazil, Nigeriju i Gabon.

Za razliku od većine ranijih izbora za Vijeće sigurnosti, ove godine nije bilo više konkurenata za isto mjesto, pa je pet zemalja koje su predložene ispred regionalnih skupina izabrano u prvom krugu glasovanja Opće skupštine UN-a, koja broji 192 članice.

Predsjednik Opće skupštine Ali Treki objavio je rezultate glasovanja - Nigerija je dobila 186 glasova, Gabon 184 glasa, BiH 183 glasa, Brazil 182 glasa i Libanon 180 glasova. On je proglasio da za tih pet zemalja mandat u Vijeću sigurnosti UN-a počinje 1. siječnja 2010., što je pozdravljeno pljeskom u dvorani Opće skupštine.

Pet novih nestalnih članica zamijenit će Hrvatsku, Libiju, Vijetnam, Kostariku i Burkinu Faso, koje su u Vijeću sigurnosti UN-a u razdoblju 2008/09. godine.

Diplomati na East Riveru su ocijenili da će 15-člano Vijeće sigurnosti UN biti ojačano ulaskom dvaju regionalnih sila Brazila i Nigerije, kao i da će članstvo u Vijeću ojačati krhke državne institucije BiH i Libanona.

Na jugu Libanona je stacionirano oko 12.500 pripadnika mirovnih snaga UN-a, dok su u BiH mirovne snage Europske unije. Stanje u obje zemlje periodično razmatra Vijeće sigurnosti UN, a Povelja UN-a nalaže da kod odlučivanja u stvarima vezanim uz članice Vijeće, one moraju biti suzdržane.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika