16.10.2009. / 07:18

Autor: Boris Bilas

Prijedlog dječje pravobraniteljice: Pedofilima uvesti doživotni dosje

Od 2007. do danas mjerodavnim tijelima Mila Jelavić poslala je više preporuka i inicijativa za uspostavljanje baze podataka u kojoj bi se čuvali podaci o osobama pravomoćno osuđenima za spolne delikte

Dječja pravobraniteljica Mila JelavićDječja pravobraniteljica Mila JelavićDječja pravobraniteljca Mila Jelavić zatražila je od Vlade i Sabora da izmjenom Ustava pedofilima doživotno onemoguće rehabilitaciju u društvo.

Naime, prema članku 30 Ustava osuda na teška kaznena djela može donijeti zabranu obavljanja nekih poslova samo na određeno vrijeme. Uvođenjem trajne zabrane u Ustav pedofile bi se spriječilo da dolaze u doticaj s djecom.

Također, dječja pravobraniteljica se zalaže za uspostavu Registra pedofila - bazu podataka u kojoj bi bile navedene sve osobe osuđene za pedofiliju. Podaci iz Registra bili bi tajni, a do njih bi mogle doći samo ustanove i udruge koje se bave zaštitom djece. Tako bi se mogli provjeravati i potencijalni zaposlenici u državnoj ili javnoj službi koji bi mogli raditi s djecom.

"Ustavnom izmjenom omogućilo bi se iznalaženje odgovarajućih i na Ustavu utemeljenih zakonodavnih rješenja - a to smatramo osobito važnim uoči izrade i donošenja novog Kaznenog zakona i Zakona o kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, kako bi se djecu trajno zaštitilo od počinitelja spolnih delikata, odnosno od mogućeg recidivizma, posebice na mjestima na kojima ona često borave, kao što su odgojno-obrazovne ili ustanove socijalne skrbi", kaže Mila Jelavić u izjavi za Večernji list i podsjeća da je od 2007. do danas mjerodavnim tijelima poslala više preporuka i inicijativa za uspostavljanje baze podataka u kojoj bi se čuvali podaci o osobama pravomoćno osuđenima za spolne delikte.

Vezane vijesti

Južna Koreja odobrila kemijsku kastraciju pedofila

Južna Koreja odobrila kemijsku kastraciju pedofila

U Južnoj Koreji stupio je na snagu zakon koji dopušta komijsku kastraciju osuđenih pedofila, objavilo je u nedjelju ministarstvo pravosuđa, čime je… Više

Komentari

registracija
16/10/09

reef, 16.10.09. 11:41

Kaznenopravna i kriminološka analiza zahtjeva za "liberalizacijom" pristupa kaznenoj evidenciji...
http://www.pravo.hr/_download/repository/Derencinovic%2C_Getos%2C_Dragicevic_Prtenjaca.pdf


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika