16.10.2009. / 12:38

Autor: Hina

SDP optužuje: HDZ-ova korupcijska hobotnica zagrabila šest milijuna eura

"EU je prepoznala korupciju i žalosno je da nam Europa treba pronalaziti i istraživati korupciju. Znak je to da nema političke volje ni snage u institucijama za borbu protiv korupcije", rekao je Mondekar

SDP je danas upozorio da je Hrvatska, zbog nepravilnosti u natječajima za javnu nabavu, u posljednja tri tjedna izgubila šest milijuna eura iz Europske unije, te ustvrdio kako je to potvrda da je i EU posvjedočila HDZ-ovoj korupciji u javnim nabavama.

"EU je na svojoj koži osjetila što znači hrvatska korupcija", izjavio je SDP-ov zastupnik Daniel Mondekar na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, koju je naslovio: "HDZ-ova korupcijska hobotnica zagrabila europske novce".

Izvijestio je da je u posljednja tri tjedna Europska komisija, zbog značajnih izmjena u natječajnoj dokumentaciji, otkazala natječaj za razvoj clustera za hrvatske menadžere.

Otkazan je, kaže, i natječaj za nabavu 400 računala, 200 komada informatičke opreme, 60 medicinskih aparata i 30 automobila, namijenjenih jačanju administrativnih kapaciteta, koji također financira Bruxelles, i to zbog neregularnosti u natječajnom procesu.

Mondekar ističe i da je, zbog nepravilnosti oko tehničkih specifikacija, otkazan i natječaj za nabavu informatičke opreme za Agenciju za zaštitu osobnih podataka.

"Sve to je u samo zadnja tri tjedna. Izgubljeno je šest milijuna eura koje je netko trebao nekome namjestiti. Kada se tome pridodaju afere u Hrvatskim cestama, Hrvatskim autocestama, Hrvatskim željeznicama, i druge, jasno je zašto se Vlada ne može boriti protiv korupcije, jer svi putevi vode u HDZ", rekao je.

Raspolaže, kaže, informacijama iz Bruxellesa da je za namještanje natječaja i lažiranje podataka odgovorna Središnja agencija za ugovaranje i financiranje pri Ministarstvu financija. To je, ističe, potvrda da je riječ o "čistoj korupcijskoj aferi vladajućih".

"EU je prepoznala korupciju i žalosno je da nam Europa treba pronalaziti i istraživati korupciju. Znak je to da nema političke volje ni snage u institucijama za borbu protiv korupcije", rekao je Mondekar.

Potvrdu da se Bruxelles namjerava snažnije baviti korupcijom u Hrvatskoj SDP-ovac vidi i u posljednjem izvješću o napretku Hrvatske u pregovorima s EU, u kojemu je Hrvatska upozorena da pojača borbu protiv korupcije i popravi stanje u javnim nabavama, kao i u interesu OLAF-a za nadzor hrvatskih poduzeća.

Najavio je da će SDP tražiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi istraživalo korištenje novca iz EU, a nije, kaže, isključeno ni da će stranka sama podnijeti kaznene prijave.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika