16.10.2009. / 13:16

Autor: Hina

Kosor: Ratifikacija sporazuma sa Slovenijom 'ide svojim tijekom'

Upitan o načinu rješavanja problema korupcije, predsjednik Mesić je ponovio da se "stvari moraju sustavno riješiti" jer će se inače događati, rekao je, po onoj narodnoj 'prilika čini lopova'

Jadranka KosorJadranka KosorPremijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da posao vezan uz ratifikaciju sporazuma o arbitraži sa Slovenijom "ide svojim tijekom", a jučerašnje izjave slovenskog premijera Boruta Pahora koji se založio za što skorije potpisivanje tog sporazuma ne tumači kao pritisak.

"Ne bih to tumačila kao pritiske. Sve ide svojim tijekom", rekla je Kosor nakon današnje konferencije "Odgovornost i djelovanje: izgrađujući sigurniji svijet", na pitanje novinara kako komentira pritisak slovenskog kolege Pahora.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je jučer, naime, da želi da se što prije potpiše sporazum o arbitraži s Hrvatskom, jer bi se u suprotnom mogli pogoršati bilateralni odnosi koji bi se odrazili i na cijelu regiju.

Podsjetivši da je prvi dio posla obavljen i da je "došlo do deblokade hrvatskih pregovora", što smatra velikim uspjehom obiju država, Kosor je dodala da sada rade "na drugom dijelu posla".

"Kad se dogovorimo onda ćemo taj sporazum parafirati, tj. potpisati, ali svakako ću se ja prije toga konzultirati s predstavnicima parlamentarnih stranaka i predsjednikom Republike. Kad dobijem svu potpunu potporu u tom smislu onda idemo u daljnji postupak", dodala je.

Današnjoj konferenciji u organizaciji MORH-a, uz Kosor, nazočili su i predsjednik države Stjepan Mesić i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Novinare je zanimalo komentar premijerke i predsjednika države na spekulacije da je novac u 'aferi kamioni' "završio u blagajni HDZ-a".

"Odakle ja to znam", bio je Mesićev odgovor na pitanje, a Kosor je dodala da bi i ona mogla upravo tako odgovoriti. "Upravo tako bih i ja mogla odgovoriti. Ali, kao što ste sami svjedoci, istraga je u tijeku. Kompetentna tijela rade svoj posao i imaju, naravno, puni prostor da to odrade apsolutno do kraja", naglasila je.

Novinare je zanimalo i hoće li doći do rekonstrukcije Vlade, odnosno hoće li u Vladu ući SDP-ovac Ljubo Jurčić, te ekonomist Ivan Lovrinčević, a premijerka je rekla kako neće biti rekonstrukcije.

"Ne, ne, Vlada radi u ovom sastavu", rekla je Kosor koja smatra da "prostor konzultacija" uključuje sve one koji "žele pomoći i imaju znanja i voljni su podmetnuti leđa".

Na pitanje hoće li spomenuta dvojica biti "njezini budući ministri", odgovorila je da se radi o dvije "vrlo stručne osobe" koje su i članovi Ekonomskog vijeća, te da su "dobrodošli sa svojim savjetima".

Upitan o načinu rješavanja problema korupcije, predsjednik Mesić je ponovio da se "stvari moraju sustavno riješiti" jer će se inače događati, rekao je, po onoj narodnoj 'prilika čini lopova'.

"Ako mi ne riješimo pitanje javne nabave, da bude transparentna, ako ne riješimo pitanje nadzornih odbora, da oni budu odgovorni za posao koji rade i da u njima budu kompetentne osobe, mi ćemo uvijek imati afere. Riješit ćemo jednu aferu, ali će sustav rađati nove i smatram da se u tom smislu mora intervenirati u neke zakone, a to je pitanje koje mora riješiti Sabor", rekao je.

Kosor je dodala da predsjednikove riječi dokazuju da su na istom putu i govore o istim stvarima, te podsjetila da je pokrenut projekt centralizirane javne nabeve.

"Idemo na sustav gdje će se za sva ministarstva, urede i agencije obavljati javna nabava s jednog mjesta", rekla je premijerka koja drži da će to pridonijeti uštedama, te da će taj sustav biti "jedna od poluga u prevenciji bilo kakvog mogućeg koruptivnog djelovanja".

Iznimno puno očekuje od OIB-a (osobnog identifikacijskog broja) koji će "profunkcionirati početkom iduće godine".

Predsjednik Mesić potvrdio je da će, ako dobije poziv, svjedočiti na suđenju hrvatskim generalima u Haagu. Obrana generala Ivana Čermaka, naime, najavila ga je kao svjedoka obrane.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika