16.10.2009. / 16:58

Autor: Hina

Motušić: Treba odlučiti u kome smjeru ide Zagrebačka burza

"Udar financijske krize je jak i opasan i trebamo se pripremiti za odgodni efekat kojeg ne možemo zanemariti", kazao je Marić

Roberto MotušićRoberto MotušićPredsjednik Uprave Zagrebačke burze Roberto Motušić u svojem današnjem obraćanju sudionicima 19. konferencije Zagrebačke burze, koja se održava u splitskom Hotelu Le Meridien Lav, pozvao je da se razjasni u kojem će se pravcu kretati Zagrebačka burza.

"Vrijeme je da se odgovori hoće li Zagrebačka burza postati središnja burza u regiji za što ima predispozicije, ili će je se prodati. Mi i dalje, unatoč krizi, imamo najveći promet u regiji, ali ta se pozicija može izgubiti i treba je braniti", rekao je Motušić, podsjećajući da do kraja ove godine treba izabrati novi Nadzorni odbor Zagrebačke burze.

Predsjednik Uprave Zagrebačke burze napomenuo je i kako je na ovogodišnjoj konferenciji Zagrebačke burze 20 posto manje sudionika no ranijih godina.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić poručio je da "Vlada ističe snažnu potrebu za dobro uređenom i organiziranom burzom (Zagrebačkom) bez obzira na vlasničku strukturu, a time Vlada podržava i daljnji razvitak tržišta kapitala".

Marić je hrvatski financijski sustav ocijenio stabilnim, nakon što je pretrpio udare krize u jesen 2008. godine, ali i upozorio kako se ne može reći da su problemi prevladani jer prijeti opasnost "odgodnog efekta".

"Udar financijske krize je jak i opasan i trebamo se pripremiti za odgodni efekat kojeg ne možemo zanemariti", kazao je Marić.

Po njegovim riječima, Vladi je najveći izazov proračun za 2010. godinu. "Namjera nam je da proračun za 2010. u svojem cjelokupnom iznosu ne bude veći od proračuna za 2009. Također namjeravamo nastaviti zadržavati proračunsku potrošnju pod kontrolom", naglasio je Marić.

Ovogodišnja, 19. međunarodna godišnja konferencija Zagrebačke burze, koja se danas i sutra održava u Splitu, okupila je predstavnike hrvatske financijske industrije, a prvi dan raspravlja se o globalnom utjecaju krize, kao i posljedicama globalne financijske na Hrvatsku.

Kriza će iduće godine, smatra predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi, biti još teža.

Posebice upozorava na krizu upravljanja, na neshvaćanje funkcija uprave i nadzornih odbora, kao i prava dioničara.

Iznio je pritom i podatke da od buzrovne elite, od 12 tvrtki, njih četiri nemaju člana uprave za financije. Zapitao je, uz ostalo, i koliko kompanija iz prve kotacije održava sastanke s ulagačima, te upozorio da država i dalje slabo shvaća što je dioničarstvo.

Događaje u koprivničkoj Podravci, Tedeschi je nazvao "izuzetno velikim problemom", ističući kako se ne može sredstvima kompanije financirati ni jedan dioničar niti grupa dioničara bez da to znaju svi ostali dioničari, kako se ne mogu članovi uprave i nadzornog odbora skrivati iza izjave da oni o tome nisu ništa znali, te upitao i gdje su burza i regulator.

Vezane vijesti

Britanci 'blokirali' Inu

Britanci 'blokirali' Inu

Britanski regulator zadužen za nadzor financijskih usluga onemogućio je kupnju dionica Ine na Londonskoj burzi, izvještava Novi list. Na stranicama… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika