16.10.2009. / 19:03

Autor: Martina Čizmić

Rohatinski: Nije moguće da jedna osoba spasi državu, treba štedjeti

Rohatinski upozorava kako je sada izuzetno bitno pametno postupiti, jer ukoliko se ponovno dogodi kriza kao 2008. hrvatski bankarski i financijski sustav to neće moći izdržati

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiGuverner HNB-a Željko Rohatinski uvijek se spominje u kontekstu osobe koja je svojom čvrstom politikom uspjela održati hrvatski financijski sustav na nogama u kriznoj situaciji. No, nakon nekoliko optimističnih najava kako je kriza iza nas te kako se vidi znakovi oporavka, Rohatinski upozorava kako je sada izuzetno bitno pametno postupiti. Jer, ukoliko se ponovno dogodi kriza kao 2008. hrvatski bankarski i financijski sustav to neće moći izdržati.

U razgovoru za Dnevnik NoveTV upozorio je kako se država previše zadužuje te će sljedeće godine vanjski dug narasti na čak 42 milijuna eura, odnosno na 100 posto BDP-a. To je veliko opterećenje i za puno bogatije zemlje od Hrvatske.

Rohatinski je istaknuo kako su već dugo 'sve karte na stolu, a jokera više nema ni u špilu ni u rukavu'. Pojasnio je kako HNB neće biti u stanju zadržati stabilnost tečaja i financijskog sustava ukoliko se ponovi još jedan financijski udar.

Istaknuo je kako smatra da je najgore prošlo te da više neće biti nekog velikog pada u gospodarskoj aktivnosti, no dodaje kako ne vidi elemente za neki snažni optimizam u sadašnjem trenutku.

Guverner je rekao kako je vjerojatno razdoblje naglog rasta kamatnih stopa završilo.

"Neke velike banke već su počele najavljivati mogućnost smanjivanja kamata. To je moguće, ali nitko ne može sa sigurnošću reći i hoće li se to dogoditi", upozorava guverner.

Građanima je savjetovao da se u 2010. suzdrže od zaduživanja, a isto je savjetovao i državi.

"Jedno od rješenja za dugoročni izlazak iz krize moralo bi biti i smanjenje potrošnje javnog sektora. Politički je to rizično jer je riječ o nepopularnim mjerama smanjivanja socijalnih prava, ali politika mora biti spremna i na takav rizičan potez", rekao je guverner i na taj način još jednom poslao upozorenje Banskim dvorima kako treba smanjiti zaduživanje.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika