16.10.2009. / 19:33

Autor: Hina

Janša niječe upletenost u aferu "Patria"

U dokumentu se ne spominje Janšino ime, nego se navodi da će za osiguranje posla biti potrebna određena količina novca za "uspostavu mreže", a onda i dodatna sredstva za "drugu fazu"

Janez JanšaJanez JanšaSlovenski oporbeni čelnik i nekadašnji predsjednik vlade Janez Janša zanijekao je svaku mogućnost svoje upletenosti u aferu "Patria", iako su ga u četvrtak istražitelji finskog istražnog ureda u Ljubljani saslušali kao osumnjičenika.

"Protiv mene ne postoje nikakvi dokazi", rekao je Janša u petak u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

Janša je izjavio da mu finska istražna tijela tijekom saslušanje koje je potrajalo nekoliko sati nisu predočili nijedan dokument koji bi upućivao da je upleten u aferu.

Pokazali su mu međutim jedan poslovni dokument finske tvrtke "Patria" s kojom je slovenska vlada u vrijeme kad je Janša bio premijer potpisala ugovor o nabavi 135 oklopnih transportera u vrijednosti 278 milijuna eura. U dokumentu se, rekao je Janša, navodi da je nastao na temelju informacija slikara iz Celja Jure Cekute koji je u tom poslu očito djelovao kao posrednik i koji je Patriju upućivao kako dobiti posao.

U dokumentu se ne spominje Janšino ime, nego se navodi da će za osiguranje posla biti potrebna određena količina novca za "uspostavu mreže", a onda i dodatna sredstva za "drugu fazu".

"Oni koji su Patriji dali tu informaciju zaveli su ih jer o vojnim nabavama nakon što je Slovenija 2004. godine ušla u NATO savez više nije odlučivala vlada, odnosno posebno vladino povjerenstvo koje se spominje u dokumentu jer se način ugovaranja nabave vojne opreme u međuvremenu promijenio", rekao je Janša.

Dodao je da nije primio nikakva sredstva od Patrije niti bio u vezi s njezinim predstavnicima.

Afera Patrija izbila je u rujnu 2008., nakon što je u jednoj emisiji finske televizije YLE navedeno da je Patria isplatila 21 milijun eura mita posrednicima i dužnosnicima u Sloveniji kako bi došla do posla.

Janša je za POP-TV ponovio kako s aferom nema veze, a tvrdnje iz finske istrage da protiv njega postoje "čvrsti dokazi" i da je zato i bio saslušan nazvao je "politički" obojenima, a ne stručnim procjenama.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika