17.10.2009. / 10:38

Autor: Hina

'Otac' slovenske nacije: 'Treba tražiti povijesne granice Pirana'

"Granica na moru prati granicu na kopnu. Kad bismo htjeli dobiti izravan kontakt s otvorenim morem, morali bismo na odgovarajući način promijeniti kopnenu granicu", tvrdi Bučar u svom polemičkom prilogu, te navodi da Slovenija treba "smoći snage i hrabrosti" i istupiti s takvim zahtjevom

France Bučar, prvi predsjednik slovenskog parlamentaFrance Bučar, prvi predsjednik slovenskog parlamentaFrance Bučar, prvi predsjednik slovenskog parlamenta, pisac prvog ustava i jedan od "otaca nacije", ponovio je u prilogu ljubljanskog "Dela" od subote razloge svog protivljenja arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, te vladi premijera Boruta Pahora preporučio da zatijeva uspostavu općine Piran u njezinim "povijesnim" granicama koje bi kako tvrdi omogućile da Slovenija dobije teritorijalni izlaz na otvoreno more.

"Granica na moru prati granicu na kopnu. Kad bismo htjeli dobiti izravan kontakt s otvorenim morem, morali bismo na odgovarajući način promijeniti kopnenu granicu", tvrdi Bučar u svom polemičkom prilogu, te navodi da Slovenija treba "smoći snage i hrabrosti" i istupiti s takvim zahtjevom.

"Za tako nešto imamo sve mogućnosti, barem što se tiče općine Piran. Sporazum o arbitraži (u točki 2, članak 3) daje mogućnost ugovornim stranama da tek definiraju točni predmet spora. Ako Slovenija nastupi sa zahtjevom da se barem uspostavi povijesno nesporna granica piranske općine, onda cijeli (granični) spor dobiva sasvim drukčiji sadržaj. Možda i vlada u toj točki vidi iskricu nade", naveo je za "Delo" France Bučar.

Bučar inače u prilogu ponavlja svoje već poznate ocjene kako bi se potpisivanjem arbitražnog sporazuma u smislu međunarodnog prava legaliziralo situaciju s kojom se Slovenija do sada nije slagala jer bi se "prepolovio" Piranski zaljev, a Slovenija bi mogla dobiti samo kontakt s otvorenim vodama u smislu režima plovidbe, ali ne i teritorijalni pristup otvorenom moru.

S takvim njegovim interpretacijama inače su se proteklih dana složile oporbene stranke, dok su stranke u Pahorovoj vladi i predsjednik države Danilo Tuerk ustrajno ponavljali da je arbitražni sporazum za Sloveniju dobar i da ga je ona spremna potpisati ako se sadržaj sadašnjeg nacrta ne bi mijenjao.

Bučar u prilogu za "Delo" ponavlja i svoje optužbe na račun Pahorove vlade da je arbitražni sporazum iznuđen pod pritiskom velikih sila, te da je vlada Boruta Pahora odmah "pokleknula" pod pritiskom i odrekla se mogućnosti blokiranja hrvatskih pristupnih pregovora kao odličnog aduta za rješenje spora.

Granično pitanje za Slovence ima veliku emocionalnu težinu jer su izgubili svoje "etničke prostore" koji se sada nalaze u Austriji i Italiji, tvrdi Bučar.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
31/7/09

Seaman, 17.10.09. 11:43

Kakve veze Hrvatska ima s gubitkom slovenskih "etničkih prostora" u Austriji i Italiji? Ako su to izgubili zbog sporazuma bivše države, neka od nje i traže nadoknadu. I tko im je kriv da za eventualne pregovore s Italijom i Austrijom nemaju tako "odlične adute" kao što je ucjena blokiranjem pregovaračkih poglavlja?


registracija
23/9/09

nikopol, 17.10.09. 13:47

U potpunosti se slazem s gospodinom Bucarom. Trebali bi svi skupa smoci snage i hrabrosti, te konacno na odgovarajuci nacin promijeniti granicu. I to hrvatsku prema Austriji. Mogli bi se i dalje zvati Slovenci, kao sto se i Zagorci, Slavonci i Dalmatinci dice svojim tradicijama i nose svoje ime, sve u okviru razumije se. Pristup otvorenom moru je tu a i ne bi se morali bojati da ce tako brzo pokleknuti u buducnosti pred bilo kime. Ta bili bi ipak Hrvati.


registracija
18/10/09

charlama, 18.10.09. 17:33

Ne moze se posezati u isto vreme za avnoj-evskim i istoriskim granicama, u zavisnosti sta u kojoj situaciji vise odgovara. U pravu ste trebate "smoci snage i i hrabrosti" i odabrati. Mi, Srbi od pocetka se zalazemo za primenu istoriskih a ne avnoj-evskih granica.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika