17.10.2009. / 11:02

Autor: Hina

Karadžićevo pismo UN-u: Holbrooke je jamčio imunitet, poštujte dogovor

Pismo je upućeno sadašnjem predsjedniku Vijeća, Vijetnamcu Leu Luongu Minhu, po priopćenju koje je ICTY objavio u petak

Bivši politički čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić poslao je u petak pismo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda tražeći da se "poštuje dogovor o imunitetu" koji je u ime tog tijela navodno s njim zaključio Richard Holbrooke, u zamjenu za njegovo povlačenje iz političkog života, priopćio je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Pismo je upućeno sadašnjem predsjedniku Vijeća, Vijetnamcu Leu Luongu Minhu, po priopćenju koje je ICTY objavio u petak.

Richard Holbrooke, danas posebni izaslanik predsjednika Baracka Obame za Afganistan i Pakistan, bio je u to vrijeme, koncem 1990-ih, jedan od tvoraca daytonskog mirovnog sporazuma kojim je završen rat u Bosni. On je više puta zanijekao postojanje takva dogovora.

ICTY je u utorak drugostupanjskom presudom potvrdio da eventualni dogovor o imunitetu između Karadžića i Holbrookea ne obvezuje sud.

"Žalbeno vijeće ICTY-ja drži da dogovor postignut s Holbrookeom ne može biti valjan bez rezolucije Vijeća sigurnosti i zato vas molim da učinite sve što je potrebno za donošenje takve rezolucije", piše bivši politički vođa bosanskih Srba u svom pismu.

Karadžić usto napominje u pismu da je sa svoje strane poštovao dogovor te da je dao ostavku na dužnost i povukao se tada iz političkog života.

Suđenje Karadžiću treba početi u ponedjeljak 26. listopada u Den Haagu.

Karadžić (64) je uhićen u Beogradu u srpnju 2008., nakon trinaestogodišnjeg bijega. Optužen je za sudjelovanje u opsadi Sarajeva, u kojoj je poginulo 10.000 ljudi i za pokolj u Srebrenici u srpnju 1995., kada je pobijeno 8.000 muslimana.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika