17.10.2009. / 13:45

Autor: Hina

Kosor o HDZ-ovoj 'koristi od kamiona': Najprije treba istražiti natječaj

Odbacila je tvrdnje SDP-a da nema političke volje da se to riješi i da se u tom slučaju vrši pritisak na neovisna državna tijela

Premijerka Jadranka KosorPremijerka Jadranka KosorPredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je danas novinarima da će se raditi na iznimno štedljivom proračunu, no da se ne bi trebali smanjivati doplatak za djecu i rodiljne naknade, jer je to "potpora obiteljima s djecom, ali i Vladinom projektu poboljšanja demografske slike Hrvatske".

Kosor je, komentirajući stav guvernera HNB-a Željka Rohatinskog o potrebi štednje u javnom sektoru, ustvrdila kako se radi na tome, no da za taj proces treba vremena. Ne može se raditi projekt smanjivanja državne uprave, tako da se ljude vrati na cestu, naglasila je, dodavši i da se radi na izradi kriterija za smanjenje broja općina, gradova ili županija, no da se pritom mora voditi računa o tome da se ne anuliraju rezultati izbora.

Upitana dijeli li pesimizam Rohatinskog u vezi izlaska iz krize, Kosor je ocijenila kako ima razloga za umjereni optimizam, s obzirom na smanjen pad BDP-a i druge pokazatelje.

Komentirajući mogućnost smjene uprave Hrvatskih autocesta, Kosor je rekla da je taj posao u nadležnosti resornoga ministarstva, dok će Vlada, istaknula je, poduprijeti sve što može dovesti do uređenja poslovanja na svim razinama javnih poduzeća i svih onih koji na bilo koji način doprinose uvjetima života i standardu građana.

Dodala je da će se, što se tiče projekata infrastrukture, vjerojatno morati donijeti neke teške odluke, neki će se projekti prolonigirati, a od nekih će se morati odustati.

Govoreći o optužbama oporbe da je novac od "afere kamioni" završio u HDZ-u, Kosor je kazala da najprije treba dokazati što je bilo s tim natječajem i ostaviti vremena nadležnim institucijama da odrade svoj posao i donese presuda. Odbacila je tvrdnje SDP-a da nema političke volje da se to riješi i da se u tom slučaju vrši pritisak na neovisna državna tijela.

Odbacila je nagađanja da Ljubo Jurčić ulazi u Vladu, dodavši kako se to ne može zaključiti na temelju prijedloga da uđe u Nadzorni odbor "Podravke". "Treba pozitivno gledati na naša nastojanja da sve ljude koji nešto mogu, znaju, imaju volje i hrabrosti treba okupiti oko zajedničkog projekta, izlaska Hrvatske iz krize, bez obzira u kojoj su stranci", istaknula je Kosor.

Upitana hoće li apriori poduprijeti proračun, potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić rekla je kako je HSLS spremna podržati Vladu dok ona radi na mjerama koje mogu osigurati sigurnost građana. Spremni smo podržati i daljnje rezove, zalažemo se za vrlo nepopularne mjere za koje se ne dobiva pljesak, ali se dobiva dugoročno kvalitetnija situacija, istaknula je.

Kosor i Adlešić te su izjave dale nakon obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima na Cvjetnom trgu.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 17.10.09. 19:31

Sto je s Dikanom i Dolores?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika