19.10.2009. / 11:07

Autor: Martina Čizmić

Fijasko afere 'Brodosplit': Dvije i pol godine istrage, a optužnica propada

Osim što su ga obavještavali o istrazi, splitski su policajci i tužitelji propustili priliku iskoristiti Mačeka kao svjedoka-pokajnika

Drago MačekDrago MačekSljedećeg bi mjeseca trebala biti završena istraga u slučaju afere "Brodosplit". I to pune dvije i pol godine nakon njenoga početka. Nakon što na Županijskom sudu u Splitu sudac sasluša sve pozvane svjedoke, splitsko će tužiteljstvo morati odlučiti hoće li podignuti optužnicu.

No, kako piše Novi list, čini se da ako optužnica i bude podignuta, neće biti pozitivne presude. Kako glavne razloge za to navode činjenicu da policija i tužitelji nisu uspjeli prikupiti dokaze da je na račune direktora splitskoga škvera Gorana Vukasovića i Ante Luetića uplaćivan novac od strane brokera Drage Mačeka. Također, navodne fiktivne dorade na naručenim brodovima zaista su i napravljene na tri isporučena broda, što u potpunosti ruši tezu optužnica.

Novi list ističe kako krivnja nije samo na loše postavljenim tezama optužnice, već i na činjenici da su svi okrivljenici tijekom kriminalističke istrage bili uredno izvještavani o napretku istrage. Tužitelji su čak bili informirani da su Dragu Mačeka uredno o tijeku istrage obavještavala čak tri djelatnika splitske policije.

Osim što su ga obavještavali o istrazi, splitski su policajci i tužitelji propustili priliku iskoristiti Mačeka kao svjedoka-pokajnika. Novi list navodi da je Maček bio spreman surađivati s istražiteljima ukoliko bude pritvoren. No, sud nije znao za Mačekovu spremnost na suradnju, pa je odbio prijedlog za pritvaranje zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Naime, sve su važne informacije već bile poznate javnosti.

Najveća je greška u cijelom postupku bila što Maček ni u jednom trenutku nije bio pritvoren, niti mu je bila blokirana imovina. A sve jer su nasljednici osumnjičenih direktora pismeno potvrdili kako se 'splitski škver ne smatra oštećenim' u cijelom slučaju.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika