19.10.2009. / 13:04

Autor: Borivoje Dokler

Skupocjene skulpture napravljene od bolida Formule 1

Alastair Gibson, dugogodišnji glavni mehaničar F1 timova BAR Honda i Benneton, izradio je skupocjene skulpture riba od originalnih dijelova bolida Formule 1

U skulpturu pastrve ugrađeni su dijelovi Hondinog bolida kojim je Jenson Button pobjedio u na utrci u Mađarskoj 2006. godineU skulpturu pastrve ugrađeni su dijelovi Hondinog bolida kojim je Jenson Button pobjedio u na utrci u Mađarskoj 2006. godineAlastair Gibson, jedan od najcjenjenijih mehaničara Formule 1, svoju strast prema automobilizmu zamijenio je umjetnošću. Bivši višegodišnji glavni mehaničar timova BAR Honda i Benetton, etablirao se kao jedan od vodećih umjetnika specijaliziranih za izradu skulptura od karbonskih vlakana.

Ribe grabežljivice kao bolidi F1

Spojevši iskustvo iz Formule 1 s ljubavlju prema moru Gibson je Početna cijena skulptura kreće od 6000 funti, odnosno nešto manje od 50.000 kunaPočetna cijena skulptura kreće od 6000 funti, odnosno nešto manje od 50.000 kunaizradio karbonske skulpture morskog psa, pirane, pastrve i barakude, u koje je ugradio originalne elemente iz Formule 1. Svaka skulptura ima unikatnu specifikaciju materijala od kojeg je izrađena, odnosno u njoj se točno navodi ime bolida čiji su dijelovi ugrađeni u skulpturu. Početna cijena Gibsonovih djela iznosi oko 6000 funti, odnosno nešto manje od 50.000 kuna.

Dječačka ljubav prema moru i motosportu

U skulpturi pirane ugrađeni su elementi bolida Rubensa Barrichella i Takuma Satoa  U skulpturi pirane ugrađeni su elementi bolida Rubensa Barrichella i Takuma Satoa Alastair Gibson rođen je 1962. godine u Južnoafričkoj republici, u okolici Johannnesburga. Već u ranom djetinjstvu počeo je pokazivati veliku ljubav prema moru, što je rezultiralo i izradom skulptura raznih riba. Nakon završene škole Kralja Eduarda VII i obvezne dvogodišnje službe u Južnoafričkoj vojsci, s zvanjem inženjera otišao je u Europu sa željom rada u motosportu. Rezultat toga je 22 godine rada u motosportu, od toga 14 godina u Formuli 1.

Od crteža do karbonskih skulptura

Gibson je četiri godine bio glavni mehaničar tima Benetton F1 a Alastair Gibson deset je godina bio glavni mehaničar F1 tima BAR HondeAlastair Gibson deset je godina bio glavni mehaničar F1 tima BAR Hondedeset je godina proveo na funkciji glavnog mehaničara tima Bar Honda. Već 2003. otkrio je povezanost bolida i riba grabežljivica te je napravio crteže koje je izložio u galerijama širom svijeta. Prošle godine počeo je raditi skulpture od karbonskih vlakana i već nakon godinu dana nametnuo se kao jedan od vodećih umjetnika u toj branši.

Vezane vijesti

Hamiltonu VN Kanade

Hamiltonu VN Kanade

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu. Hamilton je sedmi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika