19.10.2009. / 13:52

Autor: Hina

Kosor: 2010. bit će teška, ali ima temelja za umjereni optimizam

Podsjećajući na dosadašnje uštede u državnom proračunu i trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, najavila je da će Vlada i dalje inzistirati na štednji u javnom sektoru

Jadranka KosorJadranka KosorPredsjednica Vlade Jadranka Kosor ocijenila je danas da će 2010. godina biti teška, ali da se na nju može gledati s umjerenim optimizmom ako "pospremimo svoju kuću" i donosemo realni proračun za sljedeću godinu.

"Bit će teško, i dalje ćemo nositi velik teret, ali ako svi zapnemo iz sve snage, moći ćemo očekivati svjetlo na kraju tunela koje neće biti vlak iz suprotnog smjera", rekla je premijerka Kosor na dodjeli nagrada "Ulagač godine 2009." koju dodjeljuje Agencija za promicanje izvoza i ulaganja u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva.

Kosor je ocijenila i kako je "strmoglavi pad gospodarske aktivnosti bez sumnje zaustavljen".

Po procjenama koje je iznijela, u ovoj se godini očekuje realni pad BDP-a od pet posto, dok se u 2010. očekuje rast od 0,5 posto, uz inflaciju od oko tri posto.

Podsjećajući na dosadašnje uštede u državnom proračunu i trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, najavila je da će Vlada i dalje inzistirati na štednji u javnom sektoru.

Poslovodstvima javnih poduzeća poručila je da, ako već nisu, moraju smanjiti masu plaća za 10 posto.

Kosor je podsjetila i na mjere koje Vlada poduzima za razvoj poduzetništva i poticanje ulaganja, među kojima je razvoj poduzetničkih zona u koje je od 2004. uloženo 506 milijuna kuna i potaknuto otvaranje 31 tisuće radnih mjesta.

Cilj Vlade je da Hrvatska u 2010. uđe među 30 globalno najatraktivnijih destinacija za ulaganja, poručila je Kosor.

Izravna strana ulaganja lani su iznosila više od tri milijarde eura, no u prvih šest mjeseci ove godine pala su na 913 milijuna eura, podsjetila je predsjednica Vlade na dodjeli nagrade ulagačima godine.

Nagradu "Ulagač godine 2009." u kategoriji novog ulaganja dobio je proizvođač ambalažnog stakla Vetropack Straža iz Huma na Sutli.

U 2008. godini ukupna ulaganja u tu tvornicu iznosila su 215 milijuna kuna. Izgrađena je nova hala za remont staklarske peći čime je omogućena proizvodnja 250 tisuća tona stakla godišnje ili gotovo milijardu raznih boca i staklenki. Vetropack Straža izvozi 53 posto proizvodnje, ima 633 zaposlenih s prosječnom bruto plaćom u 2008. godini od 9.858 kuna.

Nagradu "Ulagač godine" za ulaganje s najvećim brojem novozaposlenih dobila je tvrtka Solaris iz Novigrada koja se bavi proizvodnjom fotonaponskih modula i opreme.

Najinovativniji ulagač je proizvođač plastičnih cijevi Vargon, a najbolji ulagač u manje razvijena područja Hrvatske je proizvođač furnira Decospan Mato Furnir iz Oprisavaca kraj Slavonskog Broda.

Priznanje jedinici lokalne samouprave za uspješnost privlačenja ulaganja dobila je Općina Stankovci u zadarskom zaleđu.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 19.10.09. 14:46

šta smo mi ljudi glupi da ćemo ovakve gluposti slušati i tko je ona da nam to tako pametno zbori


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika