19.10.2009. / 14:02

Autor: Hina

Cijene nafte stabilne ispod najviše razine u godinu dana

"Rast cijena je u najvećoj mjeri potaknut financijskim faktorima i tržišnim optimizmom, a ne toliko osnovnim faktorima", upozorio je analitičar Richard Gorry

Nafta je dosegla najvišu cijenu u proteklih godinu danaNafta je dosegla najvišu cijenu u proteklih godinu danaCijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što su dosegnule najvišu razinu u prošlih godinu dana iznad 79 dolara, budući da su trgovci počeli sumnjati u opravdanost aktualne razine cijena s obzirom na obilne zalihe goriva.

Cijene sirove nafte na američkom tržištu za isporuke u studenom dotaknule su u prijepodnevnoj trgovini najvišu vrijednost od listopada prošle godine od 79,05 dolara za barel, da bi se zatim stabilizirale na 78,24 dolara, u minusu 29 centi u odnosu na petak.

Na tržištu u Londonu cijene su pale 37 centi i iznosile su 76,62 dolara za barel.

"Rast cijena je u najvećoj mjeri potaknut financijskim faktorima i tržišnim optimizmom, a ne toliko osnovnim faktorima", upozorio je analitičar Richard Gorry iz bečkog JBC Energyja.

Tržišta dionica bilježe u posljednje vrijeme snažan rast s obzirom na ohrabrujuće poslovne rezultate kompanija, koje objavljuju izvješća o poslovanju u trećem tromjesečju.

Cijene sirove nafte porasle su od početka listopada više od 10 posto, potaknute ponajprije slabijim dolarom i optimističnim raspoloženjem na financijskim tržištima, koje su trgovci naftom protumačili kao nagovještaj snažnije potražnje za gorivima.

Tržište je ipak oprezno s obzirom na prognoze o tek postupnom oporavku potražnje, te na viškove nakon pada potrošnje energenata zbog recesije.

Tako su rezervni kapaciteti Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) dosegnuli šest milijuna barela dnevno, potražnja iz razvijenih zemalja i dalje je slaba i tek treba vidjeti kako reagirati na veliki višak zaliha derivata, upozoravaju analitičari.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u odvojenom izvješću da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 74,89 dolara, što je 1,69 dolara više u odnosu na dan ranije.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika