31.05.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

SLOVENIJA

DELO: HRVATSKI IZBOR ILI EU ILI JADRANSKA ZONA

DELO: HRVATSKI IZBOR ILI EU ILI JADRANSKA ZONA

Ili Europska unija ili ekološko-ribolovna zona u Jadranu, izbor je koji se nalazi pred Hrvatskom, piše u ponedjeljak ljubljansko “Delo” nakon sastanka državnih tajnika ministarstava vanjskih poslova Italije, Slovenije i Hrvatske u petak u Bruxellesu. “Ultimatum Hrvatskoj navodno je na slovenskoj, a osobito na talijanskoj strani potkrijepljen vjerodostojnom prijetnjom blokade ulaska Hrvatske u EU ne bude li spremna na kompromis”, navodi “Delo” dodajući da su “protivne činjenicama” tvrdnje hrvatskih medija da će u petak “započeti hrvatski pregovori s EU o ribolovu u ekološko-ribolovnoj zoni”. Prema tom slovenskom listu Unija takve sporazume ima za izlov ribe od strane ribarskih flota država-članica u morima zemalja-nečlanica, no u ovom je slučaju “prioritetni cilj Unije naći usklađeno rješenje za hrvatsko odstupanje od jednostrano proširene jurisdikcije”. Hrvatsku namjeru da zaključi sporazum o ribolovu s EU “Delo” naziva “pukom željom” jer bi to značilo da bi “postojanje isključive zone bilo više-manje priznato i zacementirano” te naglašava da će Hrvatska u Bruxellesu morati pristati na jedan od tri načina rješenja koje su ponudile Italija i Slovenija. To su, precizira “Delo”, odgoda početka primjene zone, pristanak na trostrano zajedničko upravljanje zonom u sjevernom Jadranu ili pak odluka da proširenje zone ne vrijedi za Sloveniju i Italiju.
“Po našim se informacijama Europska komisija slaže sa sva tri prijedloga koja su ponuđena Hrvatskoj. Na sastanku u petak Hrvatska će biti stavljena pred izbor: zona ili Europa”, tvrdi “Delo”, dodajući da je “sličnu poruku” prošlog tjedna u Zagrebu predao i predstavnik Europske komisije Reinhard Priebe. Zoni se od početka kao “nacionalističkom projektu” suprotstavlja Rim, a slovenski premijer Anton Rop obavijestio je i irskog premijera Bertiea Aherna o “neprilikama s Hrvatskom” prilikom njegova posjeta Ljubljani 20. svibnja.
“Razmišljanja koja su prisutna u Hrvatskoj da se Slovenija neće u vezi sa zonom usuditi djelovati na najvišoj europskoj razini po našim informacijama nemaju osnove. Razlozi za takav strah navodno ne postoje, a Hrvatska se mora pomiriti sa situacijom u kojoj se našla vlastitom krivicom”, piše “Delo” u vezi sa sastankom ministarskog vijeća Europske unije na kojoj se odlučuje o kandidaturi i početku pregovora s Hrvatskom o članstvu u Uniji.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika