19.10.2009. / 14:41

Autor: Hina

'Gazda Jezda' na slobodi: Jezdimir Vasiljević pušten iz pritvora

Suđenje je počelo travnja 2004. godine, ali Vasiljević nije došao ni na jedan od glavnih pretresa, te je travnja 2006. Vasiljeviću sudski oduzeto jamstvo, određen pritvor i za njim raspisana tjeralica Interpola

Jezdimir VasiljevićJezdimir VasiljevićBivši bankar Jezdimir Vasiljević, zvani Gazda Jezda, koji je održavao bliske veze s bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, pušten je tijekom vikenda iz pritvora u Nizozemskoj, prenijeli su u ponedjeljak beogradski mediji.

Njegov odvjetnik Dragoljub Đorđević potvrdio je da je Vasiljević pušten iz ekstradicijskog pritvora i da je telefonom razgovarao s njime te dodao kako će informacije o oslobađanju Vasiljevića dobiti tijekom dana od nizozemskih vlasti.

Nizozemske vlasti uhitile su Vasiljevića početkom travnja ove godine, na temelju međunarodne tjeralice koju je Beograd za njim raspisao 2006. godine.

Vasiljević je bio neuspješni kandidat na predsjedničkim izborima 1992., a poznatiji je po tomu što je u Beogradu 1992. osnovao piramidalnu štedionicu Jugoskandik.

Godine 1993. zatvorio je banku i smatra se da je utajio novac koji su mu povjerile tisuće srbijanskih štediša.

Optužnica tereti Vasiljevića i suradnike za pronevjeru 29 milijuna eura, te da su oštetili štediše za 190 milijuna njemačkih maraka. Vasiljević se konkretno tereti da je za sebe prisvojio 58 milijuna maraka.

Kako se navodi, Vasiljević je pobjegao iz Srbije 1993. godine, a uhićen je tijekom veljače 2001. u beogradskoj zračnoj luci, po povratku u zemlju.

Iz pritvora je pušten 22. listopada 2001. godine pošto je sud, kao jamstvo, prihvatio kuću na elitnom beogradskom naselju Dedinju, u vlasništvu njegova prijatelja.

Suđenje je počelo travnja 2004. godine, ali Vasiljević nije došao ni na jedan od glavnih pretresa, te je travnja 2006. Vasiljeviću sudski oduzeto jamstvo, određen pritvor i za njim raspisana tjeralica Interpola.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika