19.10.2009. / 14:55

Autor: Boris Bilas

HND u obrani blogera: Ovakvom presudom sud je pljunuo na Ustav

Po Dukinim riječima, Štengl od hrvatskih medija ukupno potražuje 100.000 eura, što čelnik novinarskog društva smatra "bahatim"

Damir FintićDamir FintićUoči odlaska vukovarskog blogera Damira Fintića na odsluženje zatvorske kazne zbog klevete i uvrede, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) ocijenili su danas zastrašujućim i nedopustivim da se u Hrvatskoj u 2009. zbog pisane riječi može ići u zatvor.

Damir Fintić dva put je kažnjen novčano temeljem kaznene prijave nekadašnjeg vukovarskog gradonačelnika Vladimira Štengla ali kako nije platio kazne mora ići u zatvor dva puta po 20 dana.

Zbog komentara koje su prije četiri i pol godine na njegovom blogu postavili anonimni autori, Fintić je kažnjen i sa četiri mjeseca zatvora uvjetno.

Kako se troškovi sudskog postupka ne mogu poput novčane kazne zamijeniti zatvorom Fintiću plijene pokretnu imovinu.

Vukovarski bloger, koji ovrhom isplaćuje 50.000 kuna zbog duševnih boli Štenglovoj obitelji, rekao je na konferenciji za novinare u HND-u da se njegovim slučajem želi poslati poruku da je previše slobode na blogovima i da bi autocenzura bila valjana.

"Kako god to tumačili u Hrvatskoj se zbog klevete može ići u zatvor", ustvrdio je. Ocijenio je da ako je i postojala kleveta ona je počinjena od strane anonimnog komentatora, a on (Fintić) je kažnjen jer je omogućio njezino pronošenje. Dodao je kako nije našao niti jedan sličan slučaj u Europi da se u zatvor ide zbog klevete.

"Ne smijemo dopustiti da Hrvatska postane zemlja poput Kine, Irana i Sjeverne Koreje u kojoj će se zbog interneta i slobode izražavanja ići u zatvor", rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka, dodavši da se ponovno vraćamo u 90-te, kad su se ogromnim tužbama pokušavali ušutkati nepoćudni mediji.

Iz HND-a dodaju kako je država Fintića bacila u dužničko ropstvo, a sud je, kažu, pljunuo na Ustav RH.

Predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić rekao je da su neki saborski zastupnici, koji su sada u Bosni i Hercegovini, tužili novinare zbog klevete koje su se kasnije pokazale da nisu klevete.

"Nedopustivo je da 2009. bilo tko ide u zatvor zbog pisane riječi. Mislio sam da su ta vremena iza nas ali izgleda da nisu", rekao je Marko Rakar, dobitnik međunarodne nagrade za promicanje demokracije na internetu. Dodao je da u cijeloj zemlji nema nikog tko će prepoznati posljedice tog slučaja zbog kojeg će Hrvatska pasti za 10 do 15 mjesta po slobodi medija.

Fintić do odlaska u zatvor ima tjedan dana, a Rakar se nada da će do tada predsjednik Republike, premijerka ili ministar pravosuđa reagirati i da će se spriječiti sramota.

U građanskim parnicama obitelj Štengel od Finitća traži 250.000 kuna zbog duševnih boli. Općinski sud dosudio je da Fintić treba platiti 15.000 kuna, a Županijski je iznos povisio na 50.000 kuna.

Fintiću su lani od veljače do listopada oduzimali čitavu plaću, a nakon što je promijenjen Zakon o ovrsi do isplate čitavog iznosa oduzimat ćemu trećinu plaće.

Županijski sud je uputio obitelj Štengel da preostali iznos odštete do 250.000 kuna potražuje drugim parnicama.

Po Dukinim riječima, Štengl od hrvatskih medija ukupno potražuje 100.000 eura, što čelnik novinarskog društva smatra "bahatim".

Fintić je pisao predstavke radi izmjene Zakona o ovrsi. Osim njemu, bez čitave plaće do izmjene zakona ostalo je tisuću osoba.

Vezane vijesti

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana je izvrsne kakvoće, nije onečišćeno komunalnim otpadnim vodama što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati i rekreirati,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika