Objavljeno u Nacionalu br. 727, 2009-10-20

Autor: Eduard Šoštarić

RASPLET afere Kamioni

Rončević na sudu za 3 mjeseca

Optužnica za aferu Kamioni podignut će se kad USKOK dobije pismenu odluku Saboru o skidanju imuniteta

IVO BAČIĆ Bivši pomoćnik ministra
Rončevića također je
optužen u aferi KamioniIVO BAČIĆ Bivši pomoćnik ministra Rončevića također je optužen u aferi KamioniPrvo ročište na suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i bivšem pomoćniku ministra obrane Ivi Bačiću moglo bi biti dogovoreno tek za dva do tri mjeseca, doznaje Nacional iz pravosudnih krugova, a ne za nekoliko dana kako se spekuliralo u medijima. Nakon što je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske poslalo zahtjev Hrvatskom saboru u vezi s davanjem odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika Berislava Rončevića, optužnica će biti podignuta kada DORH, odnosno Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dobije pismenu odluku Sabora o skidanju imuniteta Berislavu Rončeviću.

Tek tada cijeli spis će biti proslijeđen Županijskom sudu u Zagrebu. Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu ima nekoliko dana da provjeri optužnicu odnosno da li ona zadovoljava sve formalne uvjete. Nakon toga, Rončević i Bačić mogu podnijeti i pisani prigovor na optužnicu, i to u roku od osam dana od njezina primitka, a potom bi o tome odlučivalo optužno vijeće koje se može sastati u roku od 30 dana nakon dobivanja njihova prigovora. Dakle, nema govora o tome da će suđenje krenuti tako brzo kako se najavljivalo. Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, odnosno Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta trebale su gotovo pune dvije godine da završi istragu vezanu uz spornu nabavu vojnih kamiona.


DORH i USKOK su započeli istragu u prosincu 2007. formirajući spis o spornoj nabavi nakon teksta objavljenog u Jutarnjem listu 7. prosinca 2007., koji su prenijele i druge medijske kuće, premda je hrvatski predsjednik o tome počeo govoriti još 2005. Istraga je završena 13. listopada 2009., kad je šef USKOK-a Dinko Cvitan poslao predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću zahtjev za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv Berislava Rončevića. U obrazloženju zahtjeva među ostalim stoji kako je USKOK 30. srpnja 2009. zaprimio kaznenu prijavu protiv Berislava Rončevića i Ive Bačića koju je sastavio Policijski nacionalni Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji ih tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Nakon što je zaprimio prijavu i proveo dopunske izvide USKOK je 19. kolovoza 2009. donio nalog o provođenju istrage protiv Rončevića i Bačića jer su postojale sumnje da su počinili kazneno djelo koje im je prijavom stavljeno na teret.

Tijekom istrage ispitani su osumnjičenici, veći broj svjedoka zaposlen u MORH-u, te zaposlenici trgovačkih društava koji su sudjelovali u postupku nadmetanja, a poduzete su i dokazne radnje knjigovodstveno-financijskog i strojarsko-tehničkog vještačenja. Iz rezultata istrage USKOK tvrdi kako postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni Berislav Rončević i drugoosumnjičeni Ivo Bačić počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret. U opisu načina kako su to počinili USKOK donosi kronologiju događaja, pa tako navodi da je MORH odnosno Uprava za materijalne resurse donijela 30. rujna 2004. Odluku o osnivanju stručnog povjerenstva za pripremu i provedbu postupka nabave nadmetanjem po pozivu za nabavu 76 nebojnih motornih vozila, svrstanih u pet grupa, za čiju je namjenu iz proračuna Republike Hrvatske osigurano ukupno 35.809.770 kuna, koju je ispred navedene uprave potpisao Ivo Bačić.

PODLEGAO SKANDALU USKOK i Državno odvjetništvo dvije godine su istraživali Rončevićev posao s kamionimaPODLEGAO SKANDALU USKOK i Državno odvjetništvo dvije godine su istraživali Rončevićev posao s kamionimaNa taj se poziv odazvalo 10 trgovačkih društava dostavljanjem ponuda koje je Povjerenstvo otvorilo 21. listopada 2004. Nakon izvršene analize Povjerenstvo je zaključilo da sve dostavljene ponude udovoljavaju traženim tehničkim i ostalim uvjetima, ali kako je za nabavu svih 76 vozila po kriteriju najniže cijene bilo potrebno osigurati ukupno 39.763.267,15 kuna ili 3.863.497,15 kuna više od osiguranih sredstava, Ivo Bačić je 15. prosinca 2004. donio Odluku o poništenju postupka nabave nadmetanjem po pozivu zbog nedostatka osiguranih financijskih sredstava. USKOK nadalje tvrdi kako su Rončević i Bačić zajedno i po prethodnom dogovoru od 15. do 28. prosinca 2004., iako su znali da trgovačko društvo Eurokamion d.o.o. Zagreb nije ponudilo najnižu cijenu, postupali u namjeri da tom trgovačkom društvu omoguće sklapanje ugovora za nabavu nebojnih motornih vozila bez obzira na povoljnije ponude drugih ponuditelja, te tako oštetili Republiku Hrvatsku.

U realizaciji tog dogovora, tvrdi USKOK, Ivo Bačić je po donošenju Odluke o poništenju postupka nabave obvezao Službu za razvoj, opremanje i modernizaciju da izvrši revidiranje zahtjeva za nabavu u smislu smanjenja količina ili odustajanja od nabave određene vrste vozila radi usklađivanja vrijednosti nabave sa stvarno osiguranim sredstvima. Premda Služba za razvoj, opremanje i modernizaciju nije dostavila revidirani zahtjev, na zahtjev Berislava Rončevića Bačić je započeo pregovore samo s predstavnicima trgovačkog društva Eurokamion d.o.o. Zagreb, kojima je dao uputu da dostave novu ponudu, što su predstavnici tog društva 21. prosinca 2004. i učinili te dostavili ponudu za 43 vozila.
Po primitku ponude Ivo Bačić je Službi za ugovaranje i nabavu naredio izradu nacrta ugovora o kupoprodaji s navedenim trgovačkim društvom za samo 39 vozila, znajući da je upravo za toliko vozila prema dostavljenoj novoj ponudi osigurano proračunskih sredstava, te je takav nacrt ugovora dostavljen trgovačkom društvu Eurokamion d.o.o. Zagreb radi usklađivanja.

ZAHTJEV USKOK-a
Faksimil zahtjeva
Državnog odvjetništva
Hrvatskom saboru u
vezi s odobrenjem za
pokretanje kaznenog
postupka protiv
zastupnika Berislava
Rončevića u kojem
se objašnjava kako
su Rončević i Bačić
kupnjom skupljih
kamiona oštetili državu
za najmanje
10.245.707 kunaZAHTJEV USKOK-a Faksimil zahtjeva Državnog odvjetništva Hrvatskom saboru u vezi s odobrenjem za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika Berislava Rončevića u kojem se objašnjava kako su Rončević i Bačić kupnjom skupljih kamiona oštetili državu za najmanje 10.245.707 kunaNakon toga je Berislav Rončević 23. prosinca 2004. donio odluku o provedbi postupka nabave nebojnih motornih vozila za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske kojom je imenovao povjerenstvo za provedbu postupka izravne pogodbe s trgovačkim društvom Eurokamion d.o.o. Zagreb na čelu s Ivom Bačićem, a za nabavu 44 nebojna motorna vozila, s mogućnošću smanjenja planiranih količina ako se utvrdi nedostatak osiguranih financijskih sredstava. USKOK tvrdi kako je Rončević neistinito naveo da je trgovačko društvo Eurokamion d.o.o. Zagreb u prethodno poništenom postupku nabave ponudilo najbolje uvjete. Iako se to povjerenstvo nije sastalo niti odlučivalo u predmetnom postupku nabave, Rončević je 28. prosinca 2004. u ime MORH-a sklopio ugovor o nabavi 39 kamiona za 34.435.164,90 kuna. Iznos je u cijelosti plaćen 25. siječnja 2005. iako bi se, da je prihvaćena ponuda iz prethodno poništenog postupka nabave s najnižim cijenama, istu količinu takvih vozila platilo 10.245.707 kuna manje s obzirom na razliku u cijeni između trgovačkog društva MAN Importer Hrvatska d.o.o. Zagreb i ugovorene cijene s trgovačkim društvom Eurokamion d.o.o. Zagreb. Tako su oštetili Republiku Hrvatsku za najmanje 10.245.707 kuna.

Vezane vijesti

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finska policija uskoro bi mogla krenuti s istragom koja bi proučavala moguće podmićivanje hrvatskih dužnosnika od strane finske tvrtke Patria, koja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika