Objavljeno u Nacionalu br. 727, 2009-10-20

Autor: Plamenko Cvitić

Lažan sjaj bogate humanitarke

Sanader u službi rasipne jetsetterice

KAKO BI PRIKRIO potpuni krah svoje političke i društvene uloge u Hrvatskoj, Ivo Sanader pokušao je spasiti svoj imidž prikazavši se kao novi savjetnik navodno moćne kanadske dobrotvorke Louise Blouin; nju su pak svjetski mediji već prozreli kao ispraznu bogatašicu u bezuspješnoj potrazi za društvenim ugledom

POMPOZNA NAJAVA
NJEGOVE NOVE ULOGE
Ivo Sanader nadao se da će mu njegov novi posao savjetnika bogate kanadske poslovne žene Louise
Blouin poboljšati društveni rejting u Hrvatskoj, no tek je naknadno otkriveno da je on samo jedan od 44 člana savjetničkog vijeća zaklade Louise BlouinPOMPOZNA NAJAVA NJEGOVE NOVE ULOGE Ivo Sanader nadao se da će mu njegov novi posao savjetnika bogate kanadske poslovne žene Louise Blouin poboljšati društveni rejting u Hrvatskoj, no tek je naknadno otkriveno da je on samo jedan od 44 člana savjetničkog vijeća zaklade Louise BlouinSamo tri mjeseca nakon što je podnio ostavku, bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera odbacili su gotovo svi njegovi donedavni stranački kolege, prijatelji i poslovni partneri. Da prikrije bolnu istinu da nema više nikakvu ulogu, ni javnu ni tajnu, u političkom i društvenom životu Hrvatske, potkraj prošlog tjedna preko svojih još uvijek odanih prijatelja plasirao je sumnjivu priču o svom novom poslovnom angažmanu - radit će kao savjetnik za 51-godišnju dokonu i ekscentričnu kanadsku bogatašicu Louise Blouin. Ta je vijest trebala barem malo poboljšati imidž bivšeg premijera, koji se, svjestan da u hrvatskoj politici više nema što tražiti, posljednjih tjedana potpuno izolirao od javnosti. Dane je provodio ne izlazeći iz svoje vile u Kozarčevoj ulici u Zagrebu, a njegov nekadašnji ogromni utjecaj sveo se na čangrizave telefonske razgovore s nekoliko najbližih prijatelja kojima se žali na sve: na Jadranku Kosor koja mu je neočekivano okrenula leđa i otkazala poslušnost, na kolege iz HDZ-a koji su se više ili manje spretno priklonili novoj šefici vlade i stranke i više ne slušaju njegove direktive, na medije koji su do jučer uzdizali njegove državničke sposobnosti a sad ga ignoriraju ili ismijavaju, na hrvatske građane koji su ga pomalo već zaboravili ili im nije ni nakraj pameti da zazivaju njegov povratak...


Svoj nekadašnji sjaj zato je pokušao vratiti prošlog petka "ekskluzivnom" viješću o svom novom zaposlenju iz pera Jadranke Jureško-Kero, dopisnice Večernjeg lista iz New Yorka i jedine novinarke kojoj vjeruje, jer je njezin suprug Domagoj, nekadašnji generalni konzul u New Yorku, Sanaderov bliski prijatelj još iz vremena dok su zajedno radili u Ministarstvu vanjskih poslova. Tako je isključivo preko Jadranke Jureško hrvatska javnost proteklih tjedana mogla barem malo doznati što Sanader radi ili koji su mu planovi, pa je tako i prošlog tjedna objavljeno da je potpisao ugovor s kanadskom bogatašicom Louise Blouin.

Kako je prenio Večernji list, Sanader je potpisao ugovor i službeno postao savjetnik imućne kanadske poslovne žene i humanitarne djelatnice Louise Blouin, predsjednice zaklade koja organizira Globalni summit kreativnog vodstva u New Yorku. Riječ je o događaju koji se već četvrtu godinu zaredom održava u newyorškom klubu Metropolitan tijekom zasjedanja Generalne skupštine UN-a, a zanimljivo je da Sanader nije prvi Hrvat koji je zapeo za oko 51-godišnjoj Kanađanki Louise Blouin: još u rujnu 2007. na njezinu je summitu predavanje održao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a tek je u rujnu 2008. onamo pozvan i Sanader. Prema podacima s internetske stranice zaklade i summita, nedavni pompozno najavljeni Sanaderov ulazak u upravu zaklade nije ni posve točan ni pompozan: on je tek postao članom "savjetničkog vijeća" u kojem su, osim njega, još 44 člana kojima je, po svemu sudeći, jedina zadaća da predlože govornike za summit sljedeće godine.

BIVŠI LJUBAVNIK Louise Blouin bila je u vezi s princom Andrewom,
bratom princa CharlesaBIVŠI LJUBAVNIK Louise Blouin bila je u vezi s princom Andrewom, bratom princa CharlesaUostalom, Sanaderu odani mediji već neko vrijeme posve nekritički mistificiraju 51-godišnju Kanađanku Louise Blouin kao utjecajnu i moćnu dobrotvorku, što je kreativno uljepšani sažetak životopisa ambiciozne bogatašice koja se ne baš posve uspješno već godinama pokušava nametnuti u međunarodnim društvenim, političkim i umjetničkim krugovima.

Louise Thérèse Blouin rođena je u Montréalu 15. listopada 1958. kao šesto dijete svojih roditelja koji su radili kao agenti osiguravajućih društava. Još kao srednjoškolka honorarno je radila kao računovođa, a nakon toga se upisala na studij trgovine na sveučilištu McGill u Montréalu. Taj studij nikad nije završila, a jedno vrijeme provela je studirajući i na Harvard Business School u Bostonu. Potkraj 80-ih upoznala je Davida Stewarta, bogatog člana kanadske duhanske industrije MacDonald, za kojeg se i udala, ali je taj prvi brak nakon samo godinu dana završio poništenjem iz nepoznatih razloga. Uskoro je upoznala Johna MacBaina, poduzetnika čiji je otac Al MacBain bio kanadski parlamentarni zastupnik, a njegova snaha Louise očito je imala velike planove sa svojim mužem jer je u to vrijeme kružila šala da će "Louise učiniti sve da John postane kanadski premijer". Novopečeni bračni par 1987. je kupio Auto Hebdo, kanadsku inačicu Plavog oglasnika, specijalizirani automobilski oglasni magazin za područje Quebeca. U tom poslu bili su jako uspješni, jer su u desetak godina zaradili velik novac koji su ulagali u kupnju četiri stotine raznih oglasnika diljem Kanade i SAD-a, a, osim autooglasnicima, počeli su se baviti i oglasnicima za plovila, nekretnine i poslove. Velik uspjeh postigli su i ranim ulaskom na internet, pa su već potkraj 90-ih pokupovali 60-ak web oglasnika. Louise i John 2000. su odlučili mirno završiti svoj brak, a zajedničku imovinu sporazumno su podijelili popola. Otada do danas Louise Blouin troši ogromne količine novca pokušavajući se afirmirati kao dobrotvorka, politička aktivistica i umjetnički mecena, što joj baš ne uspijeva glatko. Prema nekim napisima, njezina ljubav prema umjetnosti rodila se tek 2002. godine, kad se zaljubila u Simona De Puryja, šefa aukcijske kuće Phillips. On ju je nakratko imenovao izvršnom direktoricom aukcijske kuće, ali njihova ljubav ugasila se nakon samo deset mjeseci. Potkraj te godine Louise Blouin na otvorenju galerije Serpentine u Londonu upoznala je britanskog princa Andrewa, mlađeg brata princa Charlesa koji je na glasu kao ekscentrični playboy. Ubrzo se u njega zaljubila i odmah je kupila vilu u Southamptonu, gdje ju je princ Andrew povremeno potajno posjećivao. Dok je ona tom odnosu pridavala veliku pažnju, on ga je očito doživljavao manje ozbiljno nego ona: tih se godina u britanskim medijima pisalo kako se ona svojim prijateljicama hvali da je s njim u vezi koja bi se mogla okruniti brakom, dok su za njega navodili da mu je Louise samo "zabava nakon golfa".

Već tada Louise Blouin pokazivala je da žudi za društvenim prestižem, no britansko društvo uglavnom ju je preziralo i ismijavalo: tako su se mediji tjednima naslađivali njezinom naredbom osoblju da joj se obraćaju s "madame" ili anegdotom sa sajma umjetnina i antikviteta u Parizu, gdje je uz mnogobrojne važne uzvanike i predsjednike država Louise Blouin bila jedina osoba koja je od organizatora tražila da na večeri pokraj njezina stola budu tjelohranitelji. Neuspješno je prošao i njezin pokušaj da se približi britanskoj kraljevskoj obitelji: jednom prilikom princ Andrew pozvao ju je da mu bude pratnja na gala večeri u Kensingtonskoj palači, naglasivši joj da onamo mora doći točno u 19 sati. Kad se ležerna Louise Blouin pojavila pred palačom tri sata kasnije, na ulazu su joj jednostavno objasnili da više - nije dobrodošla. Nakon toga ona je ispred palače napravila neviđenu scenu, pa su je djelatnici osiguranja ipak pustili unutra, gdje ju je dočekao novi šok: kraljevski protokol na njezino je mjesto za stolom, pokraj princa Andrewa, postavio neku drugu ženu, što je Louise razbjesnilo pa je demonstrativno tražila da joj se donese dodatni stolac i postavi pokraj "njezina dečka". Svoju prgavu narav Louise je pokazala i u lipnju 2003., kad je princ Andrew u Škotskoj organizirao svečanu večeru povodom 250. obljetnice kraljevskog golferskog kluba St. Andrew. Britanski mediji pisali su da je Andrew zamolio Louise da prisustvuje tom događaju kao njegova pratnja, no ona ga je odbila s obrazloženjem da joj je "u Škotskoj prehladno". Nekoliko tjedana kasnije napravila je scenu i na washingtonskom aerodromu: dok se u njezin privatni zrakoplov, koji ih je trebao odvesti do New Yorka, ukrcavala prinčeva prtljaga, ona je zapazila oveći kofer za koji je pretpostavila da je njegova daska za surfanje. Kad joj je on lakonski odgovorio da je to zapravo daska za glačanje, jer, kako joj je kazao ekscentrični princ, "nikad ne znaš što ti se može dogoditi na putovanju", Louise Bloun osjetila se potpuno poniženom pred svojim zaposlenicima i aerodromskim osobljem.

PREDSJEDNICA zaklade koja organizira Globalni summit kreativnog vodstva u New Yorku, Louise Blouin, s američkim medijskim magnatom Tedom TurneromPREDSJEDNICA zaklade koja organizira Globalni summit kreativnog vodstva u New Yorku, Louise Blouin, s američkim medijskim magnatom Tedom TurneromIpak, u očajničkim nastojanjima da Andrewu bude što bliže, Louise Blouin čak je kupila kuću u Londonu i veliku umjetničku galeriju, ali ni to nije pomoglo da se veza održi: nakon jednog intimnog druženja Andrew joj se jednostavno prestao javljati na telefonske pozive i e-mailove, a na kraju je zbog njezinih upornih poziva morao i promijeniti broj mobitela. Kad su se nekoliko mjeseci kasnije slučajno susreli na nekom prestižnom događanju, Andrew joj je lagao da je broj mobitela morao promijeniti jer je previše ljudi doznalo njegov broj, te da je planirao naći se s njom kad mu se "malo smanji gužva".
Osim ljubavnih problema, britanski mediji sve su više ismijavali i njezinu poslovnu karijeru: često su posprdno navodili da se njezino dobrotvorstvo očituje samo u tome da "na svojim internetskim stranicama pruža 'nadu i snove' siromašnim ljudima u Africi", a potom su internetske forume preplavile izjave njezinih bivših zaposlenika koji su je ogovarali kao zluu i škrtu šeficu - "božićni domjenak mogli smo imati samo ako smo ga htjeli sami platiti", "uredski materijal, odnosno olovke i spajalice, morali smo sami kupovati, a potom smo joj morali poslati račune za to i tražiti da nam se vrati novac za to te čekati povrat sljedeća tri mjeseca" i "ako bih otišao na kavu s važnim klijentom, morao sam uzeti račun i tražiti povrat novca. Ona bi potom odobrila da mi se vrati samo iznos klijentove kave, a svoju sam morao platiti sam", samo su neke od opaski bivših zaposlenika. Da su britanski mediji jako posprdno i neprijateljski raspoloženi prema bogatoj Kanađanki, pokazuje i članak u Daily Mailu iz travnja 2008. "Dalaj-lama rekao je ne Andyjevoj djevojci", a u članku se opisuje kako je Louise Blouin jedne godine odlučila svojim angažmanom pomiriti Kinu i Tibet, no to joj nije pošlo za rukom jer se tibetanski vođa Dalaj-lama nekoliko puta odbio susresti s njom.

Kad je 2004. napokon shvatila da britansko tradicionalno društvo nema nimalo razumijevanja za ležerni kanadski šarm, Louise Blouin zaputila se natrag na svoj kontinent: u New Yorku je kupila penthouse vrijedan 20 milijuna dolara i otada vrijeme uglavnom provodi ondje. Za razliku od hladnih Britanaca, američko visoko društvo nije imalo problema s prihvaćanjem rasipne bogatašice koja žudi za društvenim priznanjem i utjecajnim prijateljima. Njezin pohod na New York najbolje je opisala newyorška tračerska novinarka Couri Hay: "Louise Blouin ovdje je dobro primljena. Lijepa je, pametna i ima puno novca koji troši." A Brooke Astor je jednom rekla: "Ako ne znaš kud ćeš s novcem, dođi i sjedni pokraj mene."
Polako trošeći ogromne svote novca koje je dobila nakon rastave i prodaje svog udjela u poslu s oglasnicima, Louise Blouin posljednjih nekoliko godina povezala je svoje dvije dosadašnje preokupacije, izdavaštvo i umjetnost, pa je tako počela kupovati brojne umjetničke magazine širom svijeta. I dalje je željela biti dio međunarodnih moćnih krugova pa je 2006. osnovala zakladu koja otada svake godine u rujnu organizira "kreativni summit". Budući da sudionicima skupa plaća troškove dolaska i sudjelovanja, vjerojatno joj nije odveć teško pridobiti ugledne goste koji za dvadesetak minuta predavanja dobiju besplatno putovanje i višednevni boravak u New Yorku. A Louise Blouin time dobiva ono što joj, budući da novca ima napretek, najviše nedostaje: društveni prestiž. Možda joj djelić takve iluzije u sljedećem razdoblju bude darovao i njezin najnoviji zaposlenik - bivši hrvatski premijer Ivo Sanader.

HRVATSKI PREDSJEDNIK Stjepan Mesić u rujnu 2007.
godine održao je predavanje na Globalnom summitu
kreativnog vodstva, koji je organizirala Louise BlouinHRVATSKI PREDSJEDNIK Stjepan Mesić u rujnu 2007. godine održao je predavanje na Globalnom summitu kreativnog vodstva, koji je organizirala Louise BlouinSve donedavno bilo je onih koji su vjerovali da Sanader i dalje iz pozadine vuče važne konce u hrvatskoj politici: računalo se da je Jadranka Kosor tek marioneta koja će slušati direktive stranačkih moćnika, da su mnogi ministri i dalje pod Sanaderovom kontrolom i da njegov odlazak s premijerske funkcije neće umanjiti moć koju je imao dok je vladao državom. Taj dojam proteklih je mjeseci pomno održavao i sam Sanader, i to tako da bi se, primjerice, pozvao na sastanak k predsjedniku Mesiću ili organizirao ručak s premijerkom Kosor, a potom bi o tim "tajnim" sastancima informirao svoje medijske pouzdanike koji bi o tome izvijestili javnost. Ipak, Jadranka Kosor je ubrzo nakon dolaska na premijersku funkciju shvatila da se što prije mora snažno obračunati sa Sanaderom i njegovim ljudima, te da unutar frakcija u HDZ-u mora kreirati novi, svoj centar moći. Najteži Sanaderov poraz u protekla tri mjeseca bio je debakl njegova bliskog prijatelja Luke Bebića, koji je u nedavnom srazu s aktualnom premijerkom i šeficom stranke ostao potpuno osamljen. Taj događaj samo je ubrzao novo preslagivanje odnosa u vladajućoj stranci, odnosno priklanjanje novoj šefici stranke i potpuno odbacivanje bivšeg premijera. Još potkraj kolovoza Jadranka Kosor sa sastanaka Predsjedništva HDZ-a uklonila je sve Sanaderove ljude koji nisu članovi tog tijela, no Sanader ih je uvijek pozivao na sastanke užeg stranačkog vodstva. Tako su iz najvažnijeg državnog centra moći preko noći otpali Stjepan Fiolić, Jerko Rošin, Igor Lučić, Miroslav Kovačić i Ratko Maček, koji je navodno u međuvremenu ipak stekao premijerkinu naklonost.
Sličnu sudbinu doživjeli su i ostali "Sanaderovi" ljudi, od kojih su neki do daljnjega s upitnom budućnošću ostali na svojim funkcijama, poput Biance Matković, Marija Zubovića, Gordana Jandrokovića, Bože Biškupića i Mladena Barišića, ili su se, poput Ivana Jarnjaka, sami povukli u političku zavjetrinu. Proteklih tjedana novu političku stvarnost prihvatili su i mnogi drugi HDZ-ovi dužnosnici, kojima je postalo jasno da Sanader rapidno gubi prevlast i moć, te da što prije moraju iskazati lojalnost Jadranki Kosor. Ono što se događalo u redovima HDZ-a počelo se događati i u drugim društvenim sferama, pogotovo u medijima: mnogi hrvatski urednici i novinari proteklih godina nekritički su hvalili i veličali Sanadera, a to se najednom potpuno promijenilo. Oni koji su sve donedavno o njemu pisali pozitivno preko noći su ga počeli ismijavati, omalovažavati i optuživati ga za neodgovornost u mnogim aferama.

'MILJENICA' BRITANSKIH TABLOIDA Britanski tisak posebno je nesklon Louise Blouin, o kojoj su tamo posljednjih godina objavljeni brojni posprdni članci, poput onog o njenom debaklu s Dalaj-lamom'MILJENICA' BRITANSKIH TABLOIDA Britanski tisak posebno je nesklon Louise Blouin, o kojoj su tamo posljednjih godina objavljeni brojni posprdni članci, poput onog o njenom debaklu s Dalaj-lamomZbog toga je Sanader ubrzo nakon odlaska s premijerske funkcije postao potpuno nedostupan za medije, osim što je ostao u kontaktu s jednim urednikom i dvoje-troje novinara kojima potpuno vjeruje. Iako je prema nekima on sam odlučio neko vrijeme provesti daleko od pažnje javnosti, nije isključeno da je u protekla dva mjeseca bilo vrlo malo onih koji su se s njim željeli javno susresti, jer bi time vjerojatno umanjili svoje šanse za naklonost premijerke Kosor. Tako su u zadnja tri mjeseca hrvatski mediji zabilježili tek dva takva događaja: prvi je bio ručak u jednom zagrebačkom restoranu s producentom Brankom Lustigom, te Sanaderov prošlotjedni posjet rodnom Splitu, gdje je tek Slobodna Dalmacija objavila fotografiju bivšeg premijera i ravnatelja splitskog KBC-a Dujomira Marasovića, uz kratki tekst kako su njih dvojica razgovarali o skorom otvorenju splitskog rodilišta. Za nekoga tko je do prije tri mjeseca vladao državom takav medijski tretman, odnosno posvemašnja nezainteresiranost medija, navodno je potpuno nepodnošljiv. Rapidnom slabljenju imidža bivšeg premijera nisu puno pomogle ni povremene glasine da Sanader tobože priprema knjigu memoara o svojim premijerskim danima, pa je trebalo smisliti priču o novom poslovnom angažmanu kod kanadske milijunašice koja, baš kao i Sanader, već godinama pokušava postati značajan faktor u međunarodnom svijetu politike i elitnog društva.

■ Kanadska milijunašica Louise Blouin nastojala se nametnuti u svjetskim političkim i društvenim krugovima organizirajući Globalni summit kreativnog razvoja u New Yorku, koji se održava tijekom zasjedanja Generalne skupštine UN-a. Jedne je pak godine odlučila svojim političkim angažmanom pomiriti Kinu i Tibet, no taj plan je pao u vodu kad se tibetanski vođa Dalaj-lama nekoliko puta odbio susresti s njom da prodiskutiraju tu temu.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 21.10.09. 18:56

Baš mi žao Sanadera!
Možda ga pisanje sočnih pjesmica utješi?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika