Objavljeno u Nacionalu br. 727, 2009-10-20

Autor: Marko Biočina

Putinov operativac u Zagrebu: Presudni pregovori oko Južnog toka

SERGEJ ŠOJGU ruski ministar za izvanredna stanja i jedan od najbližih suradnika Vladimira Putina glavni je operativac u ruskoj vladi i jedan od najpopularnijih ruskih političaraSERGEJ ŠOJGU ruski ministar za izvanredna stanja i jedan od najbližih suradnika Vladimira Putina glavni je operativac u ruskoj vladi i jedan od najpopularnijih ruskih političaraU Hrvatsku će ovog tjedna doputovati Sergej Šojgu, ruski ministar za izvanredna stanja i jedan od najbližih suradnika Vladimira Putina. Šojgu je treći visoki ruski dužnosnik s kojim se u samo dva tjedna susrela hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Pribroji li se tome i sastanak sa samim Vladimirom Putinom početkom rujna u Sopotu, jasno je kako je ona u prvih tri mjeseca svoje vladavine održala više sastanaka s pripadnicima ruskog državnog vrha nego njezin prethodnik Ivo Sanader tijekom cijelog svog mandata. Iz toga se može zaključiti kako će jedan od prioriteta vanjske politike Jadrnake Kosor biti upravo poboljšanje odnosa s Rusijom.

Serija rusko-hrvatskih sastanaka počela je 5. listopada kad je Zagreb posjetio Georgij Poltavčenko, predstavnik predsjednika Ruske Federacije u Središnjem federalnom okrugu. Tjedan dana kasnije u Hrvatsku je stigla Ljubov Konstantinova Sliska, potpredsjednica Dume, ruskog državnog parlamenta, a sedam dana nakon nje dolazi i Šojgu. Radi se o vrlo značajnim posjetima, jer se smatra da spomenuti ruski političari pripadaju najužem krugu suradnika Vladimira Putina.

U tom kontekstu naročito je važan Sergej Šojgu, glavni operativac u ruskoj vladi i jedan od najpopularnijih ruskih političara posljednjih godina. Taj 54-godišnji inženjer građevine, po nacionalnosti je Tuvan, pripadnik mongolskog naroda koji živi na tromeđi Rusije, Kine i Mongolije. Njegov politički uspon započeo je 1990. godine kad je imenovan zamjenikom predsjednika državnog arhitektonskog i građevinskog komiteta. Već godinu dana kasnije napušta tu poziciju i postaje čelnik nacionalne službe za zaštitu i spašavanje. Na toj poziciji Šojgu se afirmirao kao vrlo sposoban operativac, osobno se pojavljivao na poprištima izvanrednih situacija, poput poplava, potresa i terorističkih napada, pa je zbog toga stekao iznimnu popularnost u ruskoj javnosti. S vremenom je njegova služba prerasla u ministarstvo za izvanredne situacije, pa je tako i Šojgu postao ministar.

Ipak, s obzirom na to da se u međuvremenu afirmirao i kao osoba od posebnog povjerenja Vladimira Putina, Šojgu danas obavlja i niz dužnosti koje formalno ne potpadaju pod djelokrug njegova ministarstva. To se naročito odnosi na prevedbu velikih ruskih energetskih i ekonomskih projekata. Zbog toga ne čudi kako će za vrijeme njegova boravka u Zagrebu biti potpisana i dva vrlo važna međudržavna sporazuma, o gospodarskoj suradnji i o ukidanju dvostrukog oporezivanja.
Osim toga, gotovo je sigurno kako će Jadranka Kosor sa Šojguom razgovarati i o energetskoj suradnji dviju država, odnosno o potpisivanju novog dugoročnog ugovora o dobavi plina, te mogućnosti da veliki ruski plinovod Južni tok prolazi kroz Hrvatsku. Ta pitanja ključna su za buduću energetsku stabilnost Hrvatske, a dolazak Šojgua u tom kontekstu vrlo je značajan jer je on jedan od rijetkih ruskih dužnosnika koji imaju ovlasti da mijenjaju ruska stajališta u pregovorima. Budu li pregovori uspješni, postoji mogućnost da dio dogovorene suradnje bude i potvrđen potpisivanjem ugovora već tijekom skorog službenog posjeta hrvatske premijerke Moskvi.

Vezane vijesti

Kosor i Šojgu: Napredak u energetskim projektima

Kosor i Šojgu: Napredak u energetskim projektima

Premijerka Jadranka Kosor i ruski ministar za izvanredna stanja Sergej Šojgu složili su se u petak u Zagrebu da je postignut napredak u svim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika