Objavljeno u Nacionalu br. 727, 2009-10-20

Autor: Marko Ćustić

KRIMINALNE VEZE

U najvećoj zapljeni kokaina u Urugvaju uhićen i hrvatski državljanin Anastasidi Martinsik

AKCIJA PROTIV KRIJUMČARA KOKAINA nazvana je 'Operacija balkanski ratnici', a veliku ulogu imala je DEA, američka agencija za borbu protiv drogeAKCIJA PROTIV KRIJUMČARA KOKAINA nazvana je 'Operacija balkanski ratnici', a veliku ulogu imala je DEA, američka agencija za borbu protiv drogePrema pisanju urugvajskih medija, hrvatski državljanin uhapšen u toj zemlji, odvjetnik je osebujna imena Anastasidi Martinsik. Za njega se navodi i da se povremeno predstavljao kao poduzetnik, a u Urugvaju se našao u švercerskom lancu zajedno s četvoricom srpskih državljana koji su pobjegli i za njima je raspisana tjeralica. Za srpske državljane tvrdi se da su bivši pripadnici sigurnosnog aparata. Akcija protiv krijumčara zvala se "Operacija balkanski ratnici".

Osumnjičenici su na jahti Maui trebali prošvercati 2,1 tonu kokaina, ali ih je u tome spriječila obalna straža. Saznanja o krijumčarskom lancu su urugvajske sigurnosne snage putem elektroničkog nadzora osumnjičenika uz pomoć američke agencije za borbu protiv droge Drug Enforcement Agency (DEA).
Hrvatsko-srpska mafija unajmila je stanove u elitnim četvrtima, a po Urugvaju su se vozili u skupocjenim terencima Land Rover. Izvori iz istrage kažu da su se krijumčari služili sofisticiranim elektroničkim i komunikacijskim uređajima. Planirali su prošlog vikenda isploviti s jahtom i prekrcati kokain na jedan brod za rasuti teret na putu prema Europi, međutim spriječila ih je oluja koja je u subotu pogodila urugvajske obale. Nakon toga su uhićeni.

Zapljena dvije tone kokaina najveća je do sada u povijesti Urugvaja, koji inače nije primarna tranzitna zemlja Južne Amerike za tu drogu. Do sada je rekord bio svega pola tone. Stoga je jasno zašto se urugvajska specijalna sutkinja Graciela Gatti javno pita što su srpsko-hrvatski krijumčari uopće tražili u Urugvaju.

Vezane vijesti

Hitler se lječio kokainom i bikovim sjemenom

Hitler se lječio kokainom i bikovim sjemenom

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Adolf Hitler kokainom je liječio sinuse i česte upale grla, ubrizgavao si je ekstrakt od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika