20.10.2009. / 07:24

Autor: Hina

Clinton predstavila novu politiku SAD-a prema Sudanu

Clinton je rekla da će SAD ponuditi Sudanu poticaje, čiju prirodu nije obrazlagala, na temelju provjere rezultata na terenu, kako bi se osiguralo da Sudan ispuni preuzete obveze u odnosu na sukob u Darfuru i provedbu mirovnog sporazuma s jugom zemlje

Hillary ClintonHillary ClintonAmerička državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak je predstavila novu politiku SAD-a prema Sudanu, koja ima za cilj okončati kršenje ljudskih prava u Darfuru, učvršćenje mirovnog sporazuma između sjevera i juga Sudana i sprječavanje da ta najveća afrička zemlja ponovo postane utočište za teroriste.

Na konferenciji za tisak u State Departmentu, Clinton je kazala da politika SAD-a ima za cilj "okončati sukobe, grozno kršenje ljudskih prava, ratne zločine i genocid u Darfur", punu provedbu Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma iz 2005. između sjevera i juga zemlje, te osigurati da Sudan ne postane "raj za teroriste".

Clinton je rekla da će SAD ponuditi Sudanu poticaje, čiju prirodu nije obrazlagala, na temelju provjere rezultata na terenu, kako bi se osiguralo da Sudan ispuni preuzete obveze u odnosu na sukob u Darfuru i provedbu mirovnog sporazuma s jugom zemlje.

Najavila je da će Obamina administracija pratiti hoće li se održati "vjerodostojni izbori" zakazani za iduću godinu, prema sporazumu iz 2005., koji su već dva puta odgađani.

Na predstavljanju nove politike, uz Clinton su bili američka veleposlnica pri UN-u Susan Rice i posebni izaslanik SAD za Sudan, umirovljeni general Scott Gration.

Objavi nove politike prethodili su mjeseci razmatranja i rasprava unutar Obamine administracije, kako bi se našao pristup kojim će se zaustaviti rat između provladinih milicija i pobunjenika u zapadnoj pokrajini Darfur.

"Neće biti nagrada za 'status quo', nikakvih poticaja bez opipljivog i konkretnog napretka. Bit će značajnih posljedica za strane koje se vraćaju starom grijehu ili ne poduzimaju ništa", kazala je veleposlanica Rice.

Predsjednik Barack Obama rekao je u priopćenju da će nastaviti s "oštrim sankcijama" prema sudanskoj vladi, ali će imati u vidu i poticaje ako se stanje popravi.

"Sudan je sada u situaciji da može pasti u još dublji kaos, ako se hitne ne poduzme akcija", rekao je Obama, ističući da SAD želi "definitivno okončanje" sukoba.

Prema procjenema UN-a, u sukobima provladinih snaga i pobunjenika u Darfuru, zajedno s međuplemenskim sukobima, napadima bandi i bolestima, ubijeno je oko 300.000 ljudi, a milijuni su raseljeni. Vlada u Kartumu broj mrtvih procjenjuje na 10.000.

General Gration je rekao da je Kina, glavni ulagač u naftnu industriju Sudana, bila od pomoći u naporima SAD-a koristeći svoj utjecaj na sudansku vladu. Iako Kina i SAD imaju razlika u pitanju taktike, dvije se vlade slažu oko strateškog cilja stabilnosti regije, kazao je Gration.

Veleposlanica Rice je rekla da će mirovne snage UN-a u Sudanu pomoći da SAD dobije informacije o tome da li se popravljaju uvjeti za stanovništvo Darfura.

Kao zemlja koja je na američkom popisu pokrovitelja terorizma, Sudan ne može primiti pomoć SAD za razvoj, a američkim je tvrtkama zabranjeno poslovanje sa Sudanom, izuzev hrane, odijeće i lijekova.

Savjetnik sudanskog predsjednka Omara al Bašira izjavio je u ponedjeljak da vlada u Kartumu nije sretna s Obaminom politikom. SAD se treba odmaći od "sankcija, prijetnji i neprijeteljske politike koja nije donijela ništa", rekao je savjetnik Kutbi Al Mahdi u intervjuu TV mreži Al Arabiya iz Dubaija.

Omara al Bašira je Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu optužio za zločine protiv čovječnosti u Darfuru.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika