20.10.2009. / 07:43

Autor: Hina

Sve više protivnika arbitraže poziva: Pahor, napravi korak natrag

Cerar se slaže s Francom Bučarom, Janezom Janšom, Zmagom Jelinčičem i drugim kritičarima slovenskog premijera koji tvrde da je Pahor prerano povukao blokadu hrvatskog ulaska u EU i da sporazum o aritraži za Sloveniju nije dobar

Sve je više protivnika sporazuma Kosor - PahorSve je više protivnika sporazuma Kosor - PahorUgledni slovenski pravni stručnjak Miro Cerar pridružio se sve češćim pozivima predsjedniku slovenske vlade Borutu Pahoru da odustane od potpisivanja sporazuma o arbitraži, kojim bi se s Hrvatskom riješio dugogodišnji granični prijepor.

Miro Cerar mlađi profesor je ustavnog prava na pravnom fakultetu u Ljubljani i nekadašnji predstojnik pravne službe slovenskog parlamenta. On je sin odvjetnika Mire Cerara starijeg, nekadašnjeg svjetskog gimnastičkog prvaka, te Zdenke Cerar, nekadašnje glavne državne odvjetnice i bivše ministrice pravosuđa.

Cerar je objavio prilog na internetskoj stranici slovenskih pravnika, a prenijela ga je i stranka bivšeg premijera Janeza Janše koji također poziva Pahora da "napravi korak natrag" i odrekne se arbitraže.

Cerar u prilogu navodi da nije stručnjak za međunarodno pravo ni za međunarodne odnose, ali ocjenjuje da Pahorova vlada u pogledu rješenja graničnog pitanja "ni iz daleka nije napravila dobar posao".

Cerar se slaže s Francom Bučarom, Janezom Janšom, Zmagom Jelinčičem i drugim kritičarima slovenskog premijera koji tvrde da je Pahor prerano povukao blokadu hrvatskog ulaska u EU i da sporazum o aritraži za Sloveniju nije dobar.

"Ako netko misli na jednak način kao Bučar i ja, potrebno je da se sada javi", ustvrdio je Cerar, koji smatra da je o pitanju granice i arbitraže u Sloveniji potrebna "široka javna rasprava".

Cerar kaže da nije uvjeren da će arbitraža, u kojoj bi trebali biti i suci Međunarodnog suda u Haagu (ICJ), presuditi po slovenskom nacionalnom interesu da dobije teritorijalni izlaz na otvoreno more.

On izražava i opće nepovjerenje prema Hrvatima i hrvatskoj politici u slučaju svojedobnog sporazuma Drnovšek - Račan, nazivajući tu hrvatsku politiku nevjerodostojnom.

"U ovom bi trenutku naši političari morali uzeti dulje vrijeme za razmišljanje. Do sada sam se uvijek slagao s onima koji su smatrali da je vrijeme pred ulazak Hrvatske u EU u pregovaračkom smislu za nas najpovoljnije, ali sada moram zaključiti da smi mi naše adute lakomisleno potrošili i načinili nekoliko koraka natrag", piše u svom članku Cerar.

On tvrdi da je do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora došlo prebrzo.

"Zanimljivo je da nam se i predsjednik hrvatske države podsmjehuje i tvrdi da nam je hrvatska premijerka zabila gol, dok naši politički predstavnici s druge strane uporno tvrde kako je stvar za nas odlična", navodi Cerar.

Cerar mlađi uz to navodi da je slovenska vlada trebala prosvjedovati zbog navodno pogrešne slovenske zastave koja je bila istaknuta prilikom prvog susreta predsjednika hrvatske i slovenske vlade Jadranke Kosor i Boruta Pahora u Trakošćanu krajem kolovoza, te da se u tom pogledu slaže s nacionalističkim prvakom Zmagom Jelinčičem.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika