20.10.2009. / 07:49

Autor: Hina

Bosanski franjevci apeliraju: Ukinite entitete u BiH

Bosanski franjevci već su ranije rekli kako bi trebalo reorganizirati BiH "do ugasnuća Federacije BiH Republike Srpske"

fra Lovro Gavranfra Lovro GavranBosanski franjevci u ponedjeljak su potaknuli sve sudionike pregovora o ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini da se vode univerzalnim civilizacijskim načelima čijom bi primjenom osigurali dostojanstvo svakog čovjeka i svake etničke skupine koja živi u toj zemlji.

U izjavi, koju je povodom najavljenog nastavka pregovora čelnika sedam političkih stranaka iz BiH u ime franjevaca provincije Bosne Srebrebrene potpisao njihov provincijal fra Lovro Gavran, podsjeća se na ranije izneseno stajalište bosanskih franjevaca po kojemu bi Bosnu i Hercegovinu trebalo reorganizirati "do ugasnuća Federacije BiH Republike Srpske".

U izjavi stoji i to kako bosanski franjevci najprimjerenijim drže regionalni ustroj BiH temeljen na načelu jednakopravnosti svih naroda i općeg dobra svih stanovnika.

Bosanski franjevci drže kako bi to bio i najbolji poticaj za osiguravanje povratka kao temeljnog prava svakog pojedinca na život u slobodi i sigurnosti u svojoj zemlji i na svome posjedu.

"Molimo sve one koji o tome odlučuju da svojim djelovanjem pomognu da se ovo ostvari na dobrobit svih naroda i građana Bosne i Hercegovine", stoji u izjavi.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 20.10.09. 08:09

ne treba za takav prijedlog previse politicke mudrosti. dodatno da se ustavnim zakonom zabrane nacionalisticke stranke.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika