20.10.2009. / 09:00

Autor: Renato Baretić

Kerumality - show po mjeri Hrvatske

I tako smo, eto, nakon "Dvornikovih" i "Gotovčevih", dobili i - "Kerumove". Kerumality-show po mjeri današnjega Splita i današnje Hrvatske

Što će biti sljedeće iznenađenje splitskoga gradonačelnika? Uknjižba Mjeseca u nepokretnu imovinu njegove tvrtke? Preimenovanje nogometnoga kluba s Poljuda u "Hajd u Keruma!"? Rušenje Marjana? Uspinjača do Ogorja? Kandidatura Splita za zimsku olimpijadu?

Što god da izvede, bit će to ipak iznenađenje samo za njegove proljetošnje glasače. Mi ostali tek ćemo rezignirano piljiti u prazno, poput onog starca iz Fosseovoga genijalnoga "Cabareta", možda se sjećate te scene - stari je jedini u masi koji ne ustaje na refren "Tomorrow Belongs to Me". On, naime, sluti kakva se sranja spremaju.

Nakon što se eterom i internetom proširila vijest o Kerumovom napuštanju obitelji i odlasku s trudnom 24-godišnjakinjom (s kojom je, veli, u vezi već pet godina!) portali su se krenuli krcati desecima i desecima komentara iz svih mogućih očišta, od duhovitih ("ajde, fala bogu, sad će se napokon riješit ona prilazna cesta do rodilišta!") preko tipičnih katoličko-licemjernih, do gomile totalno debilnih i ponekog uzaludno gnjevnog.

Ali ni u jednome od njih ama baš nitko nije konstatirao ključnu stvar: u gradu kojeg je totalno privatizirao, pred kamerama svoje privatne TV-postaje, Željko Kerum pred nas je bacio svoje privatno prljavo rublje. Nije to učinio nakon nekog novinarkinog provokativnog pitanja, ma kakvi, svoju je privatnu dramu iznio sam od sebe, iz glave, svojim riječima, ničim izazvan, na kraju redovitog tjednog intervjua s gradonačelnikom. Pa neće to valjda napraviti u, ne znam, Zagrebu, na HTV-u, u tuđini, na tuđoj televiziji! Split je njegov, TV-Dalmacija je njegova, žena je njegova, djeca su njegova, ljubavnica je njegova i tko onda njemu može zabraniti da tu, svoj na svome, sa svojima radi što ga je volja ako ostalim svojima zaželi poručiti nešto novo o sebi? Baš kao što je inteligentno provokativni performer umjetnik Siniša Labrović nedavno, objašnjavajući zašto u najnovijem performansu pred publikom gol pije vlastitu mokraću, kazao: "Zašto? Zato što ja to mogu! Mogu!" Konceptualni umjetnik Kerum vjerojatno bi na njegovu mjestu samo još dometnuo: "A neć' valjda tvoju, majmune, jedi govna!".

I tako smo, eto, nakon "Dvornikovih" i "Gotovčevih", dobili i - "Kerumove". Kerumality-show po mjeri današnjega Splita i današnje Hrvatske. Ali, neće ni to dugo trajati. Iz jedne producentske kuće, naime, ekskluzivno doznajemo kako uskoro u program kreće (dosad u strogoj tajnosti pripreman) milanity-show "Bandićevi"! "Kerumovi" ipak igraju samo na lokalnoj televiziji, a "Bandićevi" će ići na nacionalnoj.

Tomorrow belongs to them!

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 20.10.09. 12:19

A i mala je lipo izabrala! Jes da nije bogat al je zato lip ka i slika!


registracija
15/3/08

Sandzo, 21.10.09. 12:50

2 ga se oka ne mogu nagledati...stvarno mi Splicani nisu jasni, uvijek contra svega..


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika