20.10.2009. / 10:28

Autor: Martina Čizmić

Pahor uvjeren u uspjeh: Zbog sporazuma o arbitraži riskirao bih i interpelaciju

Nastavio je kako arbitraža nije samo u hrvatskm interesu, jer da je tako, Hrvatska bi sporazum odmah i s objema rukama potpisala

Borut PahorBorut PahorSve su glasnije kritike sporazuma između premijera Boruta Pahora i premijerke Jadranke Kosor. Nakon što je hrvatska premijerka bila izložena kritikama oporbe jer je sadržaj sporazuma držala u tajnosti, ipak se stanje smirilo nakon što su nastavljeni pregovori s Europskom unijom.

No, u Sloveniji su se kritički tonovi zaoštrili i prešli granicu pozivanja na referendum, pa tako sada pozivaju na interpelaciju premijera Pahora.

Na aktualnom satu u slovenskom parlamentu, zastupnici su oštrim pitanjima napali premijera.

Prije svega predbacuju mu neprihvatlju tajnost oko arbitražnog sporazuma o granici s Hrvatskom, kojoj se u Sloveniji protivi 95 posto stručne javnosti. Zahtjevali su konkretan odgovor na pitanje na čijoj je strani u sporu s Hrvatskom te čime su ga Hrvati ili EU, odnosno Amerika 'stisnuli za vrat'.

Na pitanje Zmage Jelinčiča, ne bi li bilo bolje da je južna slovenska granica ostala kao i do sada, Pahor je odgovorio protupitanjem.

"Bi li to značilo da se slovenski policijski brod i dalje mora zaustavljati na srediti Piranskog zaljeva, a da granični prijelazi Plovanija i druge nadzorne točke ostanu tamo, gdje su sada? Da Slovenija blokria pristup Hrvatske u EU, kao da njeno članstvo nije u interesu Slovenije? Ne!", ističe Pahor i dodaje kako je sada vrijeme da se to pitanje uredi.

Nastavio je kako arbitraža nije samo u hrvatskm interesu, jer da je tako, Hrvatska bi sporazum odmah i s objema rukama potpisala.

Na kraju je slovenski premijer odlučno rekao kako bi bio spreman i riskirati interpelaciju zbog potpisivanja arbitražnog sporazuma, jer je to jedini način za rješenje graničnog pitanja.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika