20.10.2009. / 11:19

Autor: Nacionalova redakcija

Ne propustite: Deseta sezona Hrvatskog baroknog ansambla

Na radost brojnih pretplatnika, članovi HRBE odlučili su zadržati dvije temeljne programske odrednice, a to su: sadržajno praćenje obljetničara u navedenoj sezoni i gostovanje čelnih europskih autoriteta

I ove se sezone očekuje zanimljiv programI ove se sezone očekuje zanimljiv programJubilarna sezona najvećeg domaćeg baroknog ansambla i ove godine nudi Zagrepčanima sedam zanimljivih koncerata u sezoni 2009/2010 (www.hrba.hr).

Na radost brojnih pretplatnika, članovi HRBE odlučili su zadržati dvije temeljne programske odrednice, a to su; sadržajno praćenje obljetničara u navedenoj sezoni (ovogodišnji su G.F.Händel i H.Purcell) i gostovanje čelnih europskih autoriteta za tzv. povijesno obaviješteno (izvorno) čitanje i izvođenje barokne glazbe. Time ansambl stiče iznimno vrijedna iskustva, dobiva potreban elasticitet i kontinuirano podiže vlastiti umjetničko-izvođački potencijal.

Pod naslovom "Suites & Fantasies" HRBA je u svom domu (HGZ) predstavila kolaž suita, sonata i koncerata, najznačajnijih instrumentalnih oblika XVII stoljeća. Umjetničko vodstvo ovaj put je preuzela ugledna britanska violinistica (i violistica) Catherine Mackintosh, suosnivačica Orchestra of the Age of Enlightenment i profesorica barokne violine na The Hague Royal Conservatoire.

Početak i kraj koncerta činio je okvir blistavih i pomalo pompoznih Händelovih rukopisa Suite "The Alchemist" i nešto dramatičnijeg Concerta grossa "Alexander's Feast" (Aleksandrova gozba). Ozbiljniji harmonijski tok i razvedenost dionica Purcellovih preludija i fantazija podigli su pažnju slušateljstva i osvijetlili stil koji se nastavlja na skladatelje XVI stoljeća kao što su William Byrd i Orlando Gibbons. U Bachovom d-mol koncertu za dvije violine, continuo i gudače (BWV 1043) Catherini Mackintosh se pridružila i prva violina HRBE Laura Vadjon u solističkoj ulozi.

Baš kao i u poznatom Händelovom oratoriju "Solomon", završni "čin" je započeo sinfonijom "Arrival of the Queen of Sheba" poslije koje su srdačnim pljeskom bili nagrađeni oboisti Zoltan Hornyanszki i Petra Labazan.
Izvorni užitak. Riječi su kojima HRBA govori sve o sebi, svojim ambicijama i nastojanjima da svaku sezonu obilježi nezaboravnim i nadahnutim nedjeljnim koncertima. (Igor Koruga)

Vezane vijesti

2cellos oduševili na domaćem terenu

2cellos oduševili na domaćem terenu

Karizmatični virtuozi napokon su nakon mnogobrojnih svjetskih samostalnih turneja i turneja sa Sir Eltonom Johnom, došli napokon i na jednu od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika