20.10.2009. / 15:07

Autor: Hina

Šimonović do kraja godine očekuje deblokadu poglavlja o pravosuđu

"Mi smo u tom smislu i zanimljivi jer kao prva država jugoistočne Europe ulazimo u EU i od nas se očekuje da budemo vodeći u tom području", rekao je Šimonović

Ministar pravosuđa Ivan ŠimonovićMinistar pravosuđa Ivan ŠimonovićHrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović izrazio je u utorak u Bruxellesu nadu da će do kraja ove godine doći do deblokade pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, što ne znači da će i sami pregovori biti otvoreni u tom razdoblju.

"Ključno je da se prije kraja godine počne s otvaranjem. To je malo dulji proces jer prvo zemlje članice moraju prihvatiti preporuku Europske komisije za otvaranje poglavlja i tek onda se Hrvatsku poziva da podnese svoje pregovaračko stajalište, što smo mi spremni učiniti odmah sljedeći dan. Nakon toga, još neko vrijeme traje usuglašavanje pregovaračkog stajališta EU-a i identificiranje smjernica za zatvaranje poglavlja. Iskreno se nadam da ćemo do kraja godine započeti s tim procesom, koji traje otprilike oko dva mjeseca, ali nisam siguran da ćemo samo poglavlje otvoriti do kraja godine", rekao je novinarima ministar Šimonović koji u Bruxellesu sudjeluje na konferenciji o trgovini ljudima.

Šimonović je rekao kako se nastavlja dopunska istraga oko topničkih dnevnika i da Hrvatska izvještava vlade zemalja članica, koje imaju primjedbe na njezinu suradnju s Haškim sudom, o tome što se poduzima na rješavanju toga pitanja.

"Dopunska istraga i dalje teče, nadamo se da će (glavni haški tužitelj) Serge Brammertz sada biti zadovoljniji. Isto tako, dodatno informiramo pojedine vlade koje su posebno zainteresirane za hrvatsku suradnju s Haškim sudom o tome što smo poduzeli i što poduzimamo", rekao je Šimonović.

Zamoljen da komentira izjavu bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića o neprimjerenosti Šimonovićeve izjave da je podizanje optužnice protiv njega test za ulazak Hrvatske u EU, ministar pravosuđa je rekao da takvo što nikada nije rekao.

"To nikada nisam rekao i mislim da je to potpuno krivo postavljeno. Uvjet za hrvatski ulazak u EU jest da nitko ne može biti izvan prava. Tu imamo dva načela, da nitko nije izvan prava i da je svatko nevin dok se dokaže suprotno. Naprosto, treba pustiti pravosudne organe da rade svoj posao. Kod nas je državno odvjetništvo neovisno i ono podiže optužnicu kada postoje zakonski uvjeti za to, a sudovi samostalno odlučuju o nečijoj odgovornosti i politika bi se naprosto trebala kloniti svakog utjecaja na sudstvo", rekao je Šimonović.

On je bio jedan od uvodničara na ministarskoj konferenciji o borbi protiv trgovine ljudima koju je organiziralo švedsko predsjedništvo EU-a, u suradnji s Organizacijom za migracije iz Beča i s Europskom komisijom.

"Trgovina ljudima tema je koja jako zanima Europsku uniju, posebice s obzirom na skori hrvatski ulazak, jer time postajemo dodatno zanimljivi. Imao sam prilike, kao jedan od uvodničara, obavijestiti cijenjene kolege o tome što Hrvatska poduzima protiv trgovine ljudima. Od 2002. godine, od kada vodimo statistiku imali smo 80 slučajeva, a samo prošle godine imali smo osam sudskih presuda zbog trgovine ljudima. Mi smo razvili aparat koji uspješno sprečava i registrira trgovinu ljudima i kažnjava one koji su za to odgovorn", rekao je Šimonović, dodajući da je ključ za borbu protiv trgovine ljudima bolja unutarnja koordinacija između različitih službi i agencija i što bolja regionalna suradnja.

"Mi smo u tom smislu i zanimljivi jer kao prva država jugoistočne Europe ulazimo u EU i od nas se očekuje da budemo vodeći u tom području", rekao je Šimonović.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika