01.06.2004. / 00:00

Autor: Borivoje Dokler

GOSPODARSTVO

HRVATSKI DUG PORASTAO NA REKORDNIH 24,2 MILIJARDE DOLARA

Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB) hrvatski inozemni dug je krajem ožujka porastao na rekordnih 24,199 milijardi dolara, što predstavlja rast od 1,15 posto na mjesečnoj razini. Najveći utjecaj na rast vanjskog duga imao je porast dugoročnih kredita banaka, koji su krajem ožujka dosegnuli 3,94 milijarde dolara, što je porast od 260,1 milijuna dolara na mjesečnoj razini. Krajem prošle godine udio inozemnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) Hrvatske dosegnuo je 83,3 posto, čime se Hrvatska ističe među državama srednje i istočne Europe. Slijedi ju Bugarska sa 64,8 posto, dok najmanji udio vanjskog duga u svom BDP-u već nekoliko godina za redom bilježe Rumunjska i Češka s 33,2 odnosno 32,4 posto.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatsku je uvezeno roba u vrijednosti od oko 30,4 milijarde kuna, ili 4,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U istom je razdoblju izvoz ostvario rast od 13,1 posto, dosegavši vrijednost od oko 15,1 milijardu kuna.

Vezane vijesti

'U 2012. je palo sve što nije trebalo pasti'

'U 2012. je palo sve što nije trebalo pasti'

Statistički pokazatelji hrvatskog gospodarskog rasta u prvom kvartalu nisu najbolji. Kako je u svom govoru na konferenciji u Opatiji rekao guverner… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika