21.10.2009. / 14:00

Autor: Hina

Čačić o stanju u HAC-u: Priča oko Hrvatskih autocesta je obična farsa

Kovačević predviđa da će 2010. biti još teža, jer će kamatne stope biti više, kredita će biti manje, a gospodarski rast će ići ispod nule budući da je hrvatski model suprotan od modela zemalja koje izlaze iz recesije

Radimir ČačićRadimir ČačićPredsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata Radimir Čačić danas je ocijenio da je priča s Hrvatskim autocestama (HAC) farsična, jer se ondje troše milijarde na račun građana, vlada eksplozija nerada i korupcija u zapošljavanju, a istodobno pojedinci iz nadzornog odbora te tvrtke na TV-u tvrde da nije njihov posao u to se miješati.

Čačić je na konferenciji za novinare o aferama u HAC-u upitao kako je moguće da je 2003. bilo manje zaposlenih, a više poslova, dok je danas situacija obrnuta i zašto je cijena gradnje kilometra autoceste narasla, s četiri milijuna koliko je iznosila za vrijeme koalicijske Vlade, na 17 milijuna eura za aktualne HDZ-ove Vlade.

"Nadzorni odbor trebao bi barem pitati zašto je tome tako i zašto se cijena gradnje povećava četiri-pet puta", ustvrdio je Čačić i upozorio da je HAC ugovorio radove bez osiguranog novca što je protuzakonito i da za to treba odgovarati.

Priču s automobilima u HAC-u, premda su skupi i nepotrebni, ocijenio je bezvezarijom i groteskom u usporedbi s potrošenim milijardama.

"Stalno govorim da najmanje 30 posto investicija u infrastrukturi odlazi kroz nesposobnost i korupciju, a sada i grupa EU parlamentaraca koja inzistira da OLAF (Ured Europske komisije za borbu protiv prijevara) dođe u Hrvatsku i pročešlja ugovore", kazao je Čačić apelirajući na nadležne u pravosuđu, policiji i državnom odvjetništvu da i bez OLAF-a obave svoj posao.

"Zar nam OLAF treba za ono što vidi svatko?", upitao je Čačić te naveo kako vjeruje da vrh Vlade ovaj put nema razloga sprječavati da se kriminal počne razotkrivati.

Predsjednik HNS-ovog Središnjeg interesnog odbora za gospodarstvo Dragan Kovačević ocijenio je kako je hrvatsko gospodarstvo pred stečajem te da su o tome konačno progovorili i član Savjeta Hrvatske udruge poslodavaca Emil Tedeschi i guverner HNB-a Željko Rohatinski.

"Svaka čast Ljubi Jurčiću koji želi spasiti Podravku i drugima, ali ni Superman ne može probleme rješavati na parcijalan način kako se to danas radi", rekao je navodeći da je u Hrvatskoj pred stečajem, osim Peveca, još sigurno 30-ak velikih tvrtki.

Kovačević predviđa da će 2010. biti još teža, jer će kamatne stope biti više, kredita će biti manje, a gospodarski rast će ići ispod nule budući da je hrvatski model suprotan od modela zemalja koje izlaze iz recesije.

Napominje i da u Hrvatskoj ne rade ni nadzorne institucije niti burze, pa se "i dalje jami" na način koji je za opstojnost potpuno neodrživ pa bi se ta, kako je rekao, gospodarska komedija uskoro mogla pretvoriti u tragediju.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
9/9/09

thor, 22.10.09. 14:27

zašto taj lopov čačić već nije u zatvoru? koliko je taj pokrao kad je bio ministar, zaslužuje bar 10 godina robije!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika