21.10.2009. / 15:10

Autor: Hina

Roche tuži Credit Suisse zbog rizičnih ulaganja

Sve je počelo prošle godine kada su uhićena dvojica trgovaca Credit Suissea pod sumnjom da su sugerirali da novce svojih klijenata stavljaju u snažne fondove, dok su u stvarnosti kupovali rizičnu imovinu na kojoj je banka ostvarivala veće prihode

Credit Suisse našla se na udaru zbog lošeg ulaganjaCredit Suisse našla se na udaru zbog lošeg ulaganjaŠvicarski farmaceutski div Roche u srijedu je priopćio da je ispred jednog američkog suda podnio tužbu protiv druge po veličini švicarske banke Credit Suisse, potražujući više od pola milijarde dolara zbog bančina ulaganja u rizičnu imovinu.

Roche tvrdi da je američka podružnica Credit Suissa njegov novac ulagala u rizičnu imovinu iako je istodobno obećavala da će povjereni joj kapital, čija se vrijednost procjenjuje na preko 545 milijuna dolara, uložiti u sigurne financijske instrumente.

Glasnogovornik Rochea je u sjedištu te tvrtke u Baselu potvrdio da su dokumenti za pokretanje parnice prošli tjedan predani jednom američkom okružnom sudu ali je naglasio kako još ništa nije konačno i odbio je davati daljnje komentare.

Glasnogovornik Credit Suissea u Zuerichu kazao je da će se ta banka žestoko braniti ali je odbio iznositi pojedinosti.

Švicarski list Le Temps izvijestio je da će se parnica voditi u New Yorku, gdje je sve i počelo kada su prošle godine uhićena dvojica trgovaca Credit Suissea pod sumnjom da su sugerirali da novce svojih klijenata stavljaju u snažne fondove, dok su u stvarnosti kupovali rizičnu imovinu na kojoj je banka ostvarivala veće prihode.

Takva je imovina veći dio vrijednosti izgubila kada je izbila financijska kriza a financijska tržišta kolabirala.

Credit Suisseu, kao i ostalim vodećim igračima bankarskog sektora, slične tužbe prijete s raznih strana.

Roche je četvrta po veličini švicarska kompanija po prihodima, dok je Credit Suisse na trećem mjestu po prihodima, te na prvome po tržišnoj kapitalizaciji.

Vezane vijesti

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

Hrvatsko društvo skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava tvrdi kako su obeštetili 53 diskriminirane tvrtke isplativši im milijun kuna, no… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika