21.10.2009. / 15:18

Autor: Hrvoje Šimičević, Boris Bilas

Sve manje nade: Sud odbio Slavonskom Brodu odgodu ovrhe

27. listopada održati će se javna dražba gradskog zemljišta ukupne površine 81.000 četvornih metara, čija je vrijednost procijenjena na skromnih 19 milijuna kuna

Slavonskobrodski gradonačelnik iz redova HSP-a Mirko Duspara (foto: Krasnodar Peršun)Slavonskobrodski gradonačelnik iz redova HSP-a Mirko Duspara (foto: Krasnodar Peršun)Sudac Igor Buruš sa Općinskog suda u Slavonskom Brodu donio je rješenje po kojem se odbijaju prijedlozi Grada za odgodu ovrhe imovine. Buruš smatra da prijedlog Grada nije osnovan zbog neispunjenih objektivnih i subjektivnih pretpostavki. Sud, dakle, smatra da Grad nije dostavio dovoljno dokaznog materijala koji bi utvrdio da bi se ovom ovrhom Gradu nanijela teško nadoknadiva šteta.

Time je konačno potvrđeno da će se imovina grada Slavonskog Broda naći na javnoj dražbi. O krajnjem ishodu ovog slučaja odlučit će Vrhovni sud 27. listopada kojem je Grad podnio zahtjev za ocjenom zakonitosti postupka.

U ovoj situaciji Slavonski Brod se našao zbog ovrhe nad proračunom Slavonskog Broda pokrenutoj na zahtjev Porezne uprave kako bi se prebio dug prema tvrtki Novogradnja, koja na ime poreza državi duguje 21 milijun kuna. U tu svrhu će se 27. listopada održati javna dražba gradskog zemljišta ukupne površine 81.000 četvornih metara, čija je vrijednost procijenjena na skromnih 19 milijuna kuna.

Sudsko vijeće Vrhovnog suda u srijedu je trebalo raspravljati o tužbi Državnog odvjetništva prema kojoj Novogradnja, tvrtka u vlasništvu Ivana Dragičevića, nema pravo potraživanja duga prema Slavonskom Brodu, koji se prema službenim izračunima popeo do vrtoglavih 50 milijuna kuna. Što je Sudsko vijeće odlučilo, zasad nije poznato.

Nakon što je ovaj grad izgubio sve sporove protiv Novogradnje po pitanju zemljišta kojeg im je 2000. godine darovala država, na kraju je za Vrhovni sud ostalo temeljno pitanje, a koje je pokrenulo Državno odvjetništvo: je li vlasnik potraživanja nad dugom Novogradnja, ili je to s druge strane Fond za privatizaciju. Naime, DORH tvrdi kako Novogradnja tijekom privatizacije nikada službeno nije imala potraživanja prema Gradu, te da jedino pravo nad potraživanjem ima Hrvatski fond za privatizaciju.


Gradska vlast predvođena HSP-ovim gradonačelnikom Mirkom Dusparom smatra kako je apsurdan način procjene zemljišta i brzina procesuiranja svih sudskih sporova u ovom slučaju izravan dokaz da je motiv cjelokupne priče ciljana pljačka javnog dobra, u kojoj su isprepleteni interesi privatnih poduzetnika, lokalnih političkih moćnika, pa čak i sudstva. U proteklih nekoliko mjeseci, Duspara je na adrese državnih tijela slao stotine dokumenata za koje smatra da dokazuju korupciju. Državno odvjetništvo i nadležna ministarstva upoznati su početkom ovog tjedna sa novim saznanjima Grada Slavonskog Broda u slučaju Novogradnje, prema kojima se ovaj puta u pitanje dovodi pristranost Općinskog suda te slavonsko-brodske ispostave Porezne uprave.

Naime, u javnost je izašao dokument prema kojem je vidljivo da je Općinsko državno odvjetništvo u veljači 2007. izdalo rješenje o ovrsi i prodaji određenih nekretnina Novogradnje kako bi se naplatio porezni dug u iznosu od 15 milijuna kuna. Međutim, Porezna uprava tada nije pokrenula javnu dražbu nekretnina ove privatne tvrtke, iako je, s obzirom na količinu i cijenu tih nekretnina, već tada mogla naplatiti svoja potraživanja, čime bi se izbjegla trenutačna situacija sa Slavonskim Brodom. Rukovodstvo Slavonskog Broda smatra kako je u najmanju ruku sumnjivo da dvije godine nakon toga ta ista Porezna uprava pokušava dug Novogradnje prebiti dražbom zemljišta u vlasništvu Grada.

Zanimljivo je da je upravo slavonsko-brodska ispostava Porezne uprave na čelu sa Spomenkom Vinković radila na procjeni vrijednosti zemljišta. Naime, uobičajeno je da procjenu radi sudski vještak, i to na traženje suca Općinskog suda. Ovaj puta, takva je praksa izostala. Na kraju je 80-ak tisuća četvornih metara zemljišta procijenjeno na 19 milijuna kuna, iako upućeni tvrde kako je to oko 4 puta manja svota od realne. Osim toga, Nacional.hr već je pisao o tome kako je nedavno Spomenka Vinković zajedno s direktorom i vlasnikom Novogradnje Ivanom Dragičevićem posjetila gradskog pročelnika za financije, predlažući gradu da potpiše nagodbu s Novogradnjom i toj tvrtki prepusti 81 tisuću četvornih metara gradskog zemljišta.

Zbog ova dva odvojena (ali gotovo ista) slučaja pokušaja naplate duga od Novogradnje, Slavonski Brod pozvao je nadležna tijela na preispitivanje uloge suca Općinskog suda Igora Buruša, jer je on vodio oba spora. U slučaju gradskog zemljišta upravo je on potvrdio da grad mora platiti ukupno 50 milijuna kuna duga i zateznih kamata od 1991. godine, nakon što je u listopadu iste godine Općinski sud u Slavonskom Brodu započeo postupak ovrhe. S druge strane, nije poznato koje je sve radnje Buruš poduzeo po pitanju prijedloga naplate poreznog duga preko nekretnina Novogradnje iz 2007. godine, pa su gradski čelnici od DORH-a zatražili istragu.

Vezane vijesti

Bankrotirani "Dewey&LeBoeuf" savjetovao i Dodika

Bankrotirani "Dewey&LeBoeuf" savjetovao i Dodika

Američka konzultantska kuća "Dewey & LeBoeuf", koja je u ponedjeljak objavila bankrot, poslovala je i s vlastima Republike Srpske od kojih je za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika