21.10.2009. / 15:28

Autor: Hina

Euri stižu: Europa odobrila ulagački okvir za zapadni Balkan

EK dosad je izdvojila nekih 110 milijuna eura za financiranje projekata u sektoru gradske infrastrukture i tehničke pomoći i ta su sredstva sada uklopljena u program pomoći, priopćio je dalje EBRD

Samo za tehničku pomoć europske će financijske institucije izdvojiti 30 milijuna euraSamo za tehničku pomoć europske će financijske institucije izdvojiti 30 milijuna euraEuropska komisija, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Europska investicijska banka (EIB) i Razvojna banka Vijeća Europe dogovorile su uz potporu članica EU ulagački okvir za zemlje zapadnog Balkana, uključujući Hrvatsku, s posebnim fokusom na financiranje projekata u području infrastrukture, srednjeg i malog poduzetništva i energetske učinkovitosti, priopćeno je u srijedu iz EBRD-a.

Navedeni sporazum čije se potpisivanje očekuje idućih nekoliko tjedana omogućit će zajednički program zajmova i pomoći namijenjen financiranju pripreme i provedbe prioritetnih projekata u zemljama regije, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, navodi se dalje u priopćenju.

Dogovor su postigle Europska komisija, EBRD, Europska investicijska banka (EIB) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) i ima podršku zemalja članica EU-a, priopćeno je iz EBRD-a.

Cilj mu je udružiti i koordinirati različite izvore financiranja i zajmove s pomoći za prioritetne projekte u zemljama korisnicima, pri čemu će početna usmjerenost na infrastrukturni sektor, uključujući društvenu infrastrukturu, sada biti proširena i na sektore malog i srednjeg poduzetništva i energetske učinkovitosti, kaže se dalje u priopćenju.

EK dosad je izdvojila nekih 110 milijuna eura za financiranje projekata u sektoru gradske infrastrukture i tehničke pomoći i ta su sredstva sada uklopljena u program pomoći, priopćio je dalje EBRD.

EIB, EBRD i CEB obećali su izdvojiti po 10 milijuna eura za tehničku i druge vrste pomoći, čija dodjela treba biti u skladu s internom procedurom financijskih institucija. Članice EU-a i drugi donatori pozvani su da dadu financijski doprinos putem Europskog fonda za zapadni Balkan čiji su su-upravitelji EIB i EBRD.

Ulagački okvir za regiju zapadnog Balkana predstavlja jedinstvenu ulaznu točku gdje će zemlje korisnice predavati projekte i na kojoj će ih nadzirati financijeri i sudionici. Pri odabiru projekata posebno će se voditi računa o njihovoj primjerenosti potrebama zemlje koja ih je podnijela, te da se njime podupiru prioriteti u postupku pristupanja EU-u.

Zajednički program za zajmove bit će povezan s programom pomoći, navodi se još u priopćenju. EIB i EBRD obećale su iznos od milijardu eura za zajmove. Poput njih, CEB se sprema povećati kreditne plasmane u regiji za projekte od društvenog značaja, navodi se još u priopćenju EBRD-a.

Vezane vijesti

Porast investicijskog interesa, pad BDP-a

Porast investicijskog interesa, pad BDP-a

Međunarodne financijske institucije zainteresirane su za projekte u Hrvatskoj, posebice u infrastrukturi i energetici, a na Hrvatskoj je da te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika