22.10.2009. / 07:21

Autor: Hina

Švedska odlučuje o oslobađanju Biljane Plavšić

Na temelju švedskog zakona, zatočenika se može pustiti iz zatvora zbog dobrog ponašanja, nakon dvije trećine odslužene kazne, što u slučaju Plavšićeve pada na 27. listopada

Biljana PlavšićBiljana PlavšićŠvedska vlada će danas objaviti odluku o prijevremenom oslobađanju bivše predsjednice bosanskih Srba Biljane Plavšić koja trenutačno izdržava zatvorsku kaznu u Švedskoj, mjesec dana nakon pozitivnog očitovanja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), doznaje se od službenog izvora.

"To je na dnevnom redu vlade", rekao je Martin Valfridsson, glasnogovornik švedskog ministarstva pravosuđa.

Kako navodi švedska agencija TT, Biljana Plavšić je već premještena u zatvorsku ćeliju u središtu Stockholmu Kronobergshaektet, s obzirom na skori izlazak iz zatvora.

ICTY je 15. rujna odobrio prijevremeno puštanje na slobodu bivše predsjednice bosanskih Srba koja je u veljači 2003. osuđena na 11 godina zatvora zbog ratnog zločina, što je razbjesnilo muslimanske i hrvatske udruge žrtava.

Službena švedska odluka se očekuje. No švedski izvor u ministarstvu pravosuđa rekao je prošlog mjeseca da bi ona trebala biti u skladu s mišljenjem ICTY-ja, budući da se njezino oslobađanje temelji na odredbi švedskog zakona.

Na temelju švedskog zakona, zatočenika se može pustiti iz zatvora zbog dobrog ponašanja, nakon dvije trećine odslužene kazne, što u slučaju Plavšićeve pada na 27. listopada.

Plavšić (79) je priznala da je kao potpredsjednica srpskog entiteta u Bosni koji je tada jednostrano proglašen, sudjelovala u kampanji progona srpskih snaga nad bosanskim muslimanima i Hrvatima, u ratu u kojemu je od 1992. do 1995. poginulo 100.000 ljudi.

Za predsjednicu Republike Srpske izabrana je 1996. nakon rata i povlačenja Radovana Karadžića, kojemu se također sudi na ICTY-ju.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
12/10/09

hindenburg1, 22.10.09. 15:39

Zanimljivo je to švedsko zakonodavstvo.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika