22.10.2009. / 07:47

Autor: Hina

Mesić: Kriza pruža šansu da se ide dalje

Najvažnije je, ustvrdio je hrvatski predsjednik, iskoristiti šansu za novi početak, iako ima okolnosti koje ne navode na optimizam

Stjepan MesićStjepan MesićPredsjednik Stjepan Mesić je u srijedu navečer na konferenciji "Suočavanje sa sutrašnjicom", koja se u organizaciji Peresovog mirovnog centra održava u Jeruzalemu, govorio o tri krize, onoj na prostoru bivše Jugoslavije, na Srednjem istoku i globalnoj ekonomskoj krizi, te zaključio da krize mogu biti i izvor šansi.

"Jugoslavenska federacija raspala se zbog nesposobnosti vodećih političkih elita u pojedinim federalnim jedinicama da dođu do sporazuma o njezinoj reformi, odnosno zbog želje Srbije da krizu iskoristi za teritorijalno proširivanje, za mijenjanje granica silom", kazao je Mesić.

"Jugoslavenski model bio je u dubokoj krizi, koja je iskorištena ne kao izvor šansi, nego kao izgovor za njezino produbljivanje", kazao je Mesić, te konstatirao da je to dovelo do raspada države, ali i do mržnje među narodima, među kolektivitetima.

"Bilo je jasno da na dugi rok ne može tako kako je bilo, da propagandni rat mora prestati, da se stereotipi i šablone na kojima se gradila netrpeljivost moraju razgrađivati, da se suživot mora uspostaviti", rekao je hrvatski predsjednik u Jeruzalemu. "U tom smislu se kriza pokazala kao izvor šansi. Mislim na šanse da pokažemo u kojoj smo mjeri sposobni prevladati ono što je bilo, othrvati se povijesnim mitovima i povijesnom revizionizmu, te prihvatiti da mi u toj stvarnosti moramo nastaviti živjeti", istaknuo je hrvatski predsjednik.

"Jedni uz druge, jer, citirat ću poznatu uzrečicu, obitelj i susjede čovjek ne bira. Svi smo mi, mislim na države nastale na tlu bivše Jugoslavije, bili na istom području, nitko od nas nije mogao pobjeći", rekao je Mesić. "Trebalo je stvoriti osnove za novi suživot i graditi porušene mostove koji su desetljećima postojali". Predsjednik je kazao da smo još daleko od idile, da incidenata povremeno ima, da se govor mržnje može naći u medijima, da se poklonici povijesnog revizionizma nisu predali i glasni su i agresivni, ali "da se današnje stanje ne može ni u čemu uspoređivati s onim iz 1995.". Najvažnije je, ustvrdio je hrvatski predsjednik, iskoristiti šansu za novi početak, iako ima okolnosti koje ne navode na optimizam, "prije svega međunacionalni odnosi u BiH i pozicija vodstva Srbije nakon proglašenja Kosova".

"Tapkanje u mjestu ili što je još opasnije, povratak na staro mogli bi u jugoistočnoj Europi ponovo otvoriti Pandorinu kutiju kriza i sukoba", upozorio je predsjednik Mesić koji je govorio i o krizi na Srednjem istoku, ne ulazeći u povijesne pojedinosti.

"U svakom slučaju mislim da ovdje moram još jednom naglasiti apsolutnu neprihvatljivost povijesnog revizionizma, kako što se tiče holokausta i stradanja Židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu, tako i geneze izraelsko-arapskog sukoba".

Po Mesiću i ta je kriza iznjedrila šansu za novi početak. "Baš kao što ni mi na području bivše Jugoslavije nismo i ne možemo pobjeći jedni od drugih tako to ne mogu ni države Bliskog istoka. Baš kao što i mi od uzajamne suradnje objektivno možemo imati samo koristi, tako to mogu i države u ovoj regiji".

Mesić se zauzeo za koncept dviju država, Izraela i Palestine, s time da Izraelu mora biti zajamčen život u miru i sigurnosti, a Palestinci moraju realizirati pravo na vlastitu državu. "Sada se razgovara, barem dijelovi arapskog korpusa, pri čemu mislim na Palestince, razgovaraju s Izraelom. Evo i u tome je šansa, još jedna šansa koju se ne bi smjelo propustiti", kazao je Mesić.

Govoreći o "trećoj krizi", globalnoj ekonomskoj krizi, Mesić je kazao da će se njegovi stavovi možda činiti najradikalnijim. "Jer ja doista vjerujem u to kako ta kriza otvara šansu za stvaranje novog svjetskog poretka. Mi smo i dalje svjedoci gotovo grčevitih napora da se jedan model koji je evidentno na izmaku, neoliberalni model, spasi pod svaku cijenu. Ako treba i metodama državnog kapitalizma. No to nikamo ne vodi, odnosno po mojem dubokom uvjerenju može samo zaliječiti sadašnju krizu i pribaviti nam predah do sljedeće".

Mesić je kazao da se može primjeniti malo izmijenjena Hamletova rečenica da je nešto trulo u svijetu u kojem živimo. "Izlaz, dugoročni izlaz, samo je u tome da se shvati kako kriza, svaka kriza istodobno pruža i šansu da se traži nešto bolje, da se ide dalje.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika