02.06.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

BIH

CARLA DEL PONTE ZA PREDAJU SLUČAJEVA SUDU BIH

CARLA DEL PONTE ZA PREDAJU SLUČAJEVA SUDU BIH

Carla del Ponte, glavna haaška tužiteljica koja se nalazi u trodnevnom posjetu BiH, izjavila je u srijedu da će njen ured već prije početka kolovoza predložiti predaju prvih slučajeva suđenja za ratne zločine bosansko-hercegovačkom pravosuđu. Pritom je upozorila da ne vjeruje kako će suđenje pred domaćim sudovima moći započeti prije kraja ove godine, iako već postoje pripremljeni predmeti na temelju kojih je moguće započeti suđenje. ‘’Ja ću zahtjev za prebacivanje prvih slučajeva podnijeti već do početka ljetnih odmora u kolovozu’’, kazala je del Ponte. Prema njezinim riječima Sud BiH još nije spreman za takva suđenja, ali se Haaški tribunal nada da će se situacija promijeniti do kraja godine.
Glavna tužiteljica potvrdila je da vlasti BiH pružaju potpunu političku potporu radu haaškog suda te da na nju računa i u budućnosti. Kazala je i da je od bosanskohercegovačkih vlasti dobila puno obećanja tijekom razgovora koje je prije dva dana vodila s čelnicima Republike Srpske u Banja Luci. Od njih sada očekuje konkretne akcije poput uhićenja optuženih i pristupa arhivama i svjedocima.
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić potvrdio je da vlasti BiH žele potpunu suradnju s Haaškim sudom, ali da je on djelomično vezanih ruku jer vlasti Republike Srpske do sada nisu učinile ništa po pitanju privođenja osoba optuženih za ratne zločine, a posebice Radovana Karadžića i Ratka Mladića. ‘’Predsjedništvo BiH učinit će sve da suradnja državnih institucija sa sudom u Haagu bude potpuna, no dok državna tijela vlasti u cijelosti ne profunkcioniraju, odgovornost i dalje ostaje na entitetima, a posebice na Republici Srpskoj’’, kazao je Tihić.
Carla del Ponte u Sarajevu je tijekom dana razgovarala i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem, nakon čega je otputovala u Srebrenicu gdje se treba sastati s predstavnicima udruga koje okupljaju članove obitelji Bošnjaka likvidiranih u srpnju 1995. godine.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika