22.10.2009. / 09:10

Autor: Hina

UN upozorava: Klimatske promjene mogu ugroziti globalni turizam

Promjene u poljoprivrednoj proizvodnji mogu štetiti vinskom turizmu, dok rast temperatura može nauditi skijalištima u europskim Alpama, sjevernoj Americi, Australiji i Japanu

Klimatske promjene mogle bi ugroziti neke turističke zemljeKlimatske promjene mogle bi ugroziti neke turističke zemljePodizanje razine mora može poplaviti primorska mjesta za odmor dok se topljenje snježnih kapa može negativno odraziti na skijališta, upozorila je u srijedu UN-ova Svjetska turistička organizacija (UNWTO), ističući da klimatske promjene prijete turizmu, unosnoj industriji za neke od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Turizam "pokreće gospodarstvo i ljude u siromašnim zemljama", izjavio je Geoffrey Lipman, pomoćnik glavnog tajnika UNWTO, na konferenciji za tisak u sjedištu UN-a u New Yorku.

Gotovo trećina od 735 milijarde dolara koje je generirao turizam u 2006. otišla je u zemlje u razvoju, gdje turistička industrija služi kao jedan od glavnih izvoznih sektora za siromašne zemlje.

U razdoblju od 2000. do 2007. godine, međunarodni turizam, glavni izvor deviza u gotovo svim državama koje se svrstavaju među slabije razvijene zemlje (LDCs), zabilježio je 110 posto rasta u tim zemljama.

Klimom potaknute promjene okoliša - uključujući i dostupnost vode, bioraznolikost i obalnu eroziju - imat će utjecaj na turizam, prema izvješću koji je prošle godine izradio UNWTO, zajedno sa UN-ovom Svjetskom meteorološkom organizacijom (WMO) i Programom za okoliš UN-a (UNEP ).

Primjerice, promjene u poljoprivrednoj proizvodnji mogu štetiti vinskom turizmu, dok rast temperatura može nauditi skijalištima u europskim Alpama, sjevernoj Americi, Australiji i Japanu.

Kao rezultat, prilagodba klimatskim promjenama od vitalne je važnosti za turizam, prema Geoffreyu Lipmanu.

Od zemalja se očekuje da na prosinačkom skupu u Kopenhagenu potvrde novi sporazum o klimatskim promjenama, koji treba stupiti na snagu nakon isteka važenja Protokola iz Kyota 2012. godine.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika