22.10.2009. / 09:15

Autor: Hina

Ruski Surgutneftegas spreman preuzeti MOL-ov udio u Ini?

Ako pristane na takav dogovor, MOL će izgubiti poziciju u Hrvatskoj, no ako ta transakcija ne bude provedena, tada će ruske prijetnje ostati na snazi

Vladimir Bogdanov, predsjednik SurgutaVladimir Bogdanov, predsjednik SurgutaRuska naftna kompanija Surgutneftegas možda bi bila spremna povući se iz vlasništva mađarske naftne i plinske kompanije MOL u zamjenu za udjel u hrvatskoj Ini, u kojoj MOL ima vlasnički udjel od oko 47 posto, pišu danas mađarski dnevni listovi Nepszava i Vilaggazdasag.

Citirajući njemački Handelsblatt, oba lista ocjenjuju tu transakciju kao sljedeći potez u šahovskoj igri oko energetske politike u regiji.

Prema Vilaggazdasagu, transakciju bi mogao omesti sporazum između MOL-a i hrvatske Vlade o 5-godišnjem moratoriju na prodaju upravljačkih prava u INI. Međutim, on bi se mogao svesti na dvije godine ako ne bude stvarnih transakcija dionicama između MOL-a i INA-e, piše taj list.

Prema mišljenju iznijetom u Handelsblattu, MOL će izgubiti na toj transakciji u svakom slučaju. Ako pristane na takav dogovor, tada će izgubiti poziciju u Hrvatskoj, no ako ta transakcija ne bude provedena, tada će ruske prijetnje ostati na snazi.

U bilo kojem trenutku Surgut, naime, može pokušati kupiti otprilike četiri petine MOL-a u Mađarskoj. Dodatno, ruske kompanije mogle bi otežati život MOL-u u Hrvatskoj nudeći energetsku suradnju hrvatskoj Vladu, piše taj list.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika