22.10.2009. / 11:27

Autor: Nacionalova redakcija

'Duhanska mafija': Tužiteljstvo Crne Gore će saslušati Kneževića u Zagrebu

Knežević je ranije optužio Stanka Subotića, Milu Đukanovića i Jovicu Stanišića za vođenje organizirane kriminalne skupine koja se bavila švercom duhana i organiziranjem ubojstava

Crnogorsko tužiteljstvo zatražilo je od Hrvatske da im se omogući saslušanje Ratka Kneževića, biznismena i kuma crnogorskog premijera Mila Đukanovića, o njegovim saznanjima o "duhanskoj mafiji" i seriji nerasvijetljenih ubojstava u Crnoj Gori i Srbiji. Glavna državna tužiteljica Crne Gore Ranka Čarapić potvrdila je za beogradski Blic kako je Knežević pristao svjedočiti, dodavši da će u sljedećih nekoliko dana odlučiti i da li će Kneževića saslušati u Zagrebu, ili će pisati zamolnicu hrvatskom nadležnom sudu da obavi saslušanje.

Prema pisanju podgoričkih Vijesti, tužiteljica je pozvala direktora hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Dinka Cvitana da kao predstavnik ove institucije posreduje u uspostavljanju kontakta sa Kneževićem. Cvitan je prema istim novinama odgovorio da o svjedočenju pred crnogorskim tijelima jedino može odlučiti sam Knežević, te da je 'USKOK zabrinut za za njegovu sigurnost'. Nakon što je upoznat sa zahtjevima crnogorskog tužiteljstva, Knežević je pristao na razgovor, ali pod uvjetom da se saslušanje obavi u Zagrebu i to u prisustvu predstavnika tamošnjih nadležnih organa.

Cvitan je o tome obavjestio vrhovnog državnog tužitelja Crne Gore, uz objašnjenje da se razgovor koji bi bio sniman može obaviti u zgradi USKOK-a. Druga varijanta bila bi da crnogorsko tužilaštvo, posredstvom međunarodne pravne pomoći, zatraži da Kneževića sasluša nadležni istražni sudac u Zagrebu i da zapisnik o saslušanju proslijedi crnogorskim kolegama - objasnio je izvor 'Vijesti'. Specijalni tužitelj Miljko Radisavljević je ove nedjelje rekao da se razmatra mogućnost da Ratka Kneževića, s kojim je razgovarano 15. oktobra u Zagrebu, predloži za svjedoka u postupcima koji se u Beogradu vode zbog šverca cigareta.

Podsjetimo, Knežević je ranije optužio Stanka Subotića, Milu Đukanovića i Jovicu Stanišića za vođenje organizirane kriminalne skupine koja se bavila švercom duhana i organiziranjem ubojstava.

Rekao je kako je stanje u Crnoj Gori izravan rezultat "predanog rada i braka iz računa srpske Službe bezbednosti pod zapovjedništvom Jovice Stanišića, Stanka Subotića i halapljivosti Mile Đukanovića te njegovog najužeg kruga prjatelja".

Đukanović, za kojeg Knežević ističe da je dio samog vrha spomenute kriminalne skupine, izjavio je jučer kako je Crna Gora 'spremna da pomogne Srbiji i Hrvatskoj u vođenju istraga ubistava koje se dovode u vezu za duvanskom mafijom'. Kad su ga novinari upitali hoće li se Crna Gora
uključiti i u istrage o ubojstvima Pavla Bulatovića, Ive Pukanića i Radovana Stojičića Badže, za koje postoje sumnje da tragovi izvršioca tih likvidacija dosežu do Crne Gore, Đukanović je odgovorio 'da nema potrebu komentirati novinske tekstove'.

Vezane vijesti

Radisavljević: Pukanićevog ubojicu treba tražiti među švercerima duhana

Radisavljević: Pukanićevog ubojicu treba tražiti među švercerima duhana

Srpski specijalni tužitelj Miljko Radisavljević u svom je intervjuu za 'Hroniku' najavio ozbiljan obračun sa krupnom korupcijom i osvrnuo se na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika