23.10.2009. / 07:32

Autor: Hina

SAD: Uhićeno više od 300 pripadnika meksičkog narko-kartela La Familia

Po navodima dužnosnika američke agencije za borbu protiv narkotika DEA, čelnici La Familie za svoje operacije s drogom imaju potporu lokalnog stanovništva u meksičkoj pokrajini Michoacanu jer rabe mješavinu religije i nazora Robin Hooda

Foto: ReutersFoto: ReutersAgenti američkog FBI-a uhitili su više od 300 osoba u dvodnevnoj raciji na trgovinu metamfetaminima meksičkog narko-kartela La Familia, najbrže rastuće kriminalne skupine koja se po navodima vlasti infiltrirala duboko diljem SAD-a.

Tužitelji u New Yorku, Dallasu i desecima drugih gradova u 11 saveznih država objavili su optužnice protiv nekih od članova vodstva La Familie, jednog od novijih meksičkih kartela poznatih po okrutnosti, objavilo je ministarstvo pravosuđa u Washingtonu.

Racije i optužnice kulminacija su operacije ministarstva pravosuđa koja traje 44 mjeseca tijekom kojih je uhićeno oko 1200 osoba i zaplijenjeno gotovo 12 tona droge te 32,8 milijuna dolara, rekao je ministar pravosuđa Eric Holder na konferenciji za tisak.

Dužnosnici ministarstva kazali su da su razbili ćelije La Familie diljem SAD-a, pa i glavne skupine u Teksasu, Kansasu, Georgiji i New Yorku.

"Iako taj kartel možda operira iz Meksika, njegove otrovne operacije dosežu do gotovo svake savezne države u SAD-u", rekao je Holder, ističući da je La Familia poznata po "visokoj razini i izopačenosti nasilja".

U srpnju su, nakon uhićenja više čelnika La Familie, vlasti u Meksiku otkrile tijela 11 zaklanih meksičkih policajaca.

Među optuženima u akciji američkih vlasti je i Servando Gomez Martinez kojeg se tereti da je šef operacija kartela.

Po navodima dužnosnika američke agencije za borbu protiv narkotika DEA, čelnici La Familie za svoje operacije s drogom imaju potporu lokalnog stanovništva u meksičkoj pokrajini Michoacanu jer rabe mješavinu religije i nazora Robin Hooda, tvrde da štite stanovnike od nasilnih kartela i da otimaju od bogatih kako bi dali siromašnima. Za ubojstva objašnjavaju da su naređena od Boga.

Poznati su po velikodušnim donacijama školama i lokalnim dužnosnicima, te protivljenju prodaji droge u Meksiku, iako je izvoze preko granice u SAD.

La Famigliu su 2006. osnovali otpadnici od Zaljevskog kartela.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika