23.10.2009. / 09:11

Autor: Boris Bilas

Dozvola za ubojstvo: Oliveru Knezoviću sloboda i 8000 kuna mirovine

Knezović, naime, osim što je u Hrvatskoj našao sigurno utočište, od nje prima i 8000 kuna mirovine, kao bivši pripadnik HVO-a, takozvane Tutine Kažnjeničke bojne

Oliver Knezović (desno)Oliver Knezović (desno)Osumnjičeni za ubojstvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića, Oliver Knezović od srijede poslijepodne slobodno šeće ulicama Zagreba i Hrvatske. Još jedan je to primjer apsurdnih zakona kojima se koriste kako građani Bosne i Hercegovine, tako i građani Hrvatske, koji su osumnjičeni za neka kaznena dijela, a imaju dvojna državljanstva.

Knezović je još jedan u nizu koji se okoristio činjenicom da, u ovom slučaju, ima hrvatsko državljanstvo. Prije njega slično je učinio bivši čelnik bosanskohercegovačkih Hrvata Ante Jelavić, koji se već godinama u Hrvatskoj skriva od BiH pravosuđa. Ima i suprotnih slučajeva, najpoznatiji je onaj Branimara Glavaša, on je zahvaljujući BiH državljanstvu izbjegao zatvorsku kaznu u Hrvatskoj te u Hervcegovini vodi miran život. Slično je i s doktorom Ognjenom Šimićem koji je utočište, nakon što je u Rijeci optužen za korupciju, našao u Sarajevu.

Da je Oliveru Knezoviću u Hrvatskoj vrlo dobro, potvrđuje i činjenica koju je otkrio Jutarnji list. Knezović, naime, osim što je u Hrvatskoj našao sigurno utočište, od nje prima i 8000 kuna mirovine, kao bivši pripadnik HVO-a, takozvane Tutine Kažnjeničke bojne. Mirovinu mu isplaćuje Hrvatska, što je definirano sporazumom iz 2006. godine.

U cijeloj priči jedino nije jasno kako je Knezović tu mirovinu zaslužio. Josip Đakić, predsjednik Hvidre, na pitanje koje uvjete mora ispunjavati osoba da bi primala 8000 kuna vojne mirovine, za Jutarnji je odgovorio:

"Mora imati čin pukovnika ili bojnika, 50 do 70 posto invalidnosti i 15 do 20 godina radnog staža prije rata", konkretan je bio Đakić, no ipak je napomenuo da se prilikom izračunavanja mirovine gleda puno elemenata te da je "prava nauka" koju mogu objasniti samo u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i u mirovinskom.

Ono što je poznato je da Knezović ima 35 godina, što znači da nije mogao imati niti dan staža prije rata. Ono što nije poznato je Knezovićev čin, stupanj invalidnosti, radni staž te da li je jedan od 6500 vojnika HVO-a koji su u sustavu mirovinskog osiguranja kao pripadnici HV-a. Javnost je šokirala činjenica da za mirovine pripadnika HVO-a dajemo 8 puta više nego za škole. Ove je godine za njih izdvojeno 700 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
20/10/09

cartesius, 24.10.09. 05:05

Okupacija u 26 slika.


registracija
14/8/09

NeMresBilivit, 24.10.09. 10:36

javnost nije sokirana, inace bi to besmisleno prosipanje novca prestalo!!!


registracija
8/4/08

starakajla, 24.10.09. 15:21

tako treba.U hrvatskoj koja vrvi lopovima svih mogučih kalibara može mirno spavati.Idemo dalje zna se.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika