23.10.2009. / 11:01

Autor: Nacionalova redakcija

Godišnjica tragedije: Glavni naručitelj još nije uhićen

Novinarska hrabrost i beskompromisnost Pukanića je na koncu stajala života - ubijen je zajedno s kolegom Nikom Franjićem u bombaškom atentatu 23. listopada 2008. godine u centru Zagreba

Ivo Pukanić i Niko FranjićIvo Pukanić i Niko FranjićPrije točno godinu dana, bomba postavljena u centru Zagreba, u dvorištu u Palmotićevoj ulici, usmrtila je osnivača Nacionala i predsjednika Uprave NCL Media grupe Ivu Pukanića i marketinškog stručnjaka Niku Franjića. Eksplozivna naprava bila je podmetnuta u moped parkiran pored Pukanićeva automobila i eksplodirala je u trenutku dok su mu prilazili. Likvidacija nezapamćena u modernoj hrvatskoj povijesti, koja samo pukim slučajem nije uzela još žrtava, šokirala je međunarodnu i domaću javnost, uzdrmala politički vrh u državi i pokrenula opsežnu akciju uhićenja kriminalaca odgovornih za atentat, koji su godinama nesmetano operirali po zemljama bivše Jugoslavije. Tog je dana ubijen novinar jer se tijekom svoje karijere nije libio suprotstaviti glavnim protagonistima okrupnjenog kriminala na Balkanu i isturenim predstavnicima mafijaške scene, koja je nakon sloma Jugoslavije rasla proporcionalno svim tranzicijskim nedaćama.

Ivo Pukanić rođen je 21. siječnja 1961. godine, u gimnaziji se intenzivno bavio fotografijom zbog čega se odlučio za karijeru novinara i fotoreportera. Nakon završenog studija Političkih znanosti 1983. godine zaposlio se u novinskoj kući "Vjesnik" u kojoj je kao fotoreporter počeo surađivati u tjedniku "Studio" i dvotjedniku "Start". Na početku karijere glavna tema njegovih fotografskih radova bile su ličnosti iz svijeta sporta, estrade, pjevačke zvijezde i lijepe djevojke.

Ivo PukanićIvo PukanićU tjednik "Globus", prešao je 1992. godine kada je započeo i novinarsku karijeru te postao urednik jednog dijela lista. Godine 1995. s grupom novinara nezadovoljnih stanjem u "Globusu" osnovao je tjednik "Nacional". Kao urednik Nacionala hrabro je objavljivao brojne članke vrlo osjetljivog sadržaja, razotkrivajući afere i ukazujući na političke i ekonomske trendove. Dva puta je dobio nagradu Novinar godine koju dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo. Novinarska hrabrost i beskompromisnost na koncu su ga stajale života.

Tijekom minule godine, javnost je doznala imena većine pojedinaca koji su planirali i izveli ubojstvo Pukanića i Franjića. Uhićeni su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović, srpska policija uhvatila je Željka Milovanovića, dok je Bojan Gudurić i dalje u bijegu. Za njim je raspisana tjeralica i nagrada od 100.000 eura. Uhićen je i jedan od organizatora ubojstva, srpski mafijaški boss Sreten Jocić, kojeg tamošnje vlasti terete za još niz teških kaznenih djela, među ostalim i ubojstvo Gorana Marjanovića iz 1995. godine. U međuvremenu, javnost i dalje čeka odgovor na ključno pitanje koje se postavlja nadležnim tijelima koja vode istragu - tko je glavni nalogodavac atentata.

Nakon što je mjesecima javno i beskompromisno ukazivao na izravnu upletenost utjecajnih moćnika iz Crne Gore u Pukanićev atentat, kum crnogorskog premijera Mile Đukanovića i poduzetnik Ratko Knežević sredinom ovog mjeseca na zagrebačkom Županijskom sudu dao je iskaz. U njemu je za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića direktno optužio Stanka Subotića Caneta i Milu Đukanovića. Knežević je spomenuti dvojac opisao kao šefove duhanske hobotnice na Balkanu a njegov iskaz u okviru istrage atentata na Ivu Pukanića prvi put Subotića i Đukanovića direktno označava naručiocima ubojstva. Kneževića će ubrzo saslušati i crnogorsko tužiteljstvo, uz njegov uvjet da se razgovor napravi u Zagrebu, i to uz prisustvo domaćih nadležnih tijela.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika