23.10.2009. / 11:57

Autor: Andrea Belin

Istraživanje: Kasno gledanje televizije izaziva depresiju

Previše umjetne svjetlosti tijekom noći vodi do promjene raspoloženja. Na žalost, simptomi su najsličniji depresiji

I djeci treba ograničiti večernje gledanje televizijeI djeci treba ograničiti večernje gledanje televizijePrije nekoliko mjeseci znanstvenici su otkrili da gledanje televizora u spavaćoj sobi uzrokuje različite poremećaje i izaziva loše snove, a ovih dana dokazano je da previše umjetne svjetlosti u kasnim večernjim satima vodi do promjena raspoloženja. Na žalost, simptomi su najsličniji depresiji, odnosno nedostatku energije i entuzijazma.

Tim stručnjaka sa Sveučilišta u Ohiu koji je proveo ovo istraživanje, zabilježio je da su miševi koji su bili 24 sata smješteni u prostoriji osvijetljenoj umjetnim svjetlom, pokazivali više simptoma sličnih depresiji, za razliku od miševa koji su bili izloženi sunčevom svjetlošću.

Upravo zbog toga, znanstvenici smatraju da je potrebno obratiti pažnju na svjetlost kojoj se izlažemo jer je očigledno da ona utječe na emocionalno stanje ljudi.

Potvrdio je to i profesor neurologije i psihologije Randy Nelson, a jedna od autorica istraživanja Laura Fonken kazala je da je ovo osobito važno za ljude koji rade noću, malu djecu i sve one koji kasno u noć gledaju svoje omiljene emisije.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika