03.06.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

MAKEDONIJA

HARI KOSTOV NOVI PREDSJEDNIK MAKEDONSKE VLADE

HARI KOSTOV NOVI PREDSJEDNIK MAKEDONSKE VLADE

Harija Kostova, dosadašnjeg ministra unutarnjih poslova, makedonski je parlament Sobranje u srijedu navečer izglasao za novog predsjednika vlade. Kostov je u govoru nakon imenovanja kazao da će Vlada zadržati osnovne ciljeve programa prethodne Vlade te naglasio da će glavne aktivnosti biti provođenje Ohridskog dokumenta kojim je okončan oružani sukob 2001., decentralizacija vlasti i nova teritorijalna organizacija lokalne uprave, reforma sudstva, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije te strukturne gospodarske i druge reforme neophodne za integraciju Makedonije u NATO i EU. Sastav vlade ostaje isti jer bi rekonstrukcija zahtijevala previše vremena. Imenovan je samo novi ministar unutarnjih poslova, dosadašnji načelnik Uprave za sigurnost i kontraobavještavanje Silian Avramovski. Kako ustav zabranjuje imenovanje ministara iz redova profesionalnog kadra MUP-a, ova je odluka u raspravi prije glasovanja ocijenjena nezakonitim rješenjem.
Oporbeni zastupnici novom su premijeru zamjerili što je u programu Vlade najmanje pozornosti posvećeno gospodarstvu i nezaposlenosti. Industrijska proizvodnja prema statističkim podacima mjesečno pada od 35 do 45 posto, a slična je situacija i u poljoprivredi, naročito stočarstvu. Nezaposlenost se popela sa 31 na 37 posto, što je posljedica stečaja mnogih poduzeća i otpuštanja radnika. Aktualna vlada dobila je priznanje jedino za reforme u obrani.
S druge strane, otkada su na vlasti Socijaldemokratski savez Makedonije i Demokratske unije za integraciju vanjski dug je povećan sa skoro jednu trećinu, a ništa nije izgrađeno niti se planira gradnja nekog strateškog objekta. Zbog lošeg poslovnog ozračja drastično su smanjena strana ulaganja, a sve zajedno stvorilo je veliki manjak u proračunu.

Zoran Božinovski, novinar nezavisnog makedonskog tjednika Start, izjavio je u četvrtak za Nacional da se dolaskom Kostova na mjesto predsjednika vlade situacija neće previše mijenjati jer vlada nije rekonstruirana, tako da se očekuje nastavak propadanja makedonskog gospodarstva. “I sam Kostov je izjavio za makedonske medije da se od njega ne očekuju revolucionarni rezultati”, kazao je Božinovski. Prema njegovim riječima nezavisni makedonski mediji imenovanje Kostova smatraju samo još jednim korakom prema formiranju policijske države, što je također bio cilj vlade bivšeg premijera Crvenovskog. “Kostov je to čak i javno obznanio u jednoj nesmotrenoj izjavi za medije u listopadu 2003., rekavši da ćemo uskoro imati policijsku državu. Čak je iz redova profesionalne policije na mjesto ministra unutarnjih poslova postavio Siliana Avramovskog, koji je na popisu špijuna američke CIA-e”, rekao je Nacionalu Božinovski.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika