23.10.2009. / 16:52

Autor: Sandra Županić

Stižu prometni redari: Odzvonilo nepropisnom parkiranju u Zagrebu

Nitko nije i neće biti nedodirljiv jer sam i ja u 10 godina dobio četiri kazne za parkiranje koje sam platio, rekao je Bandić

Prometni redari patrolirati će ulicama ZagrebaPrometni redari patrolirati će ulicama ZagrebaOd danas Zagrebom patrolira 25 prometnih redara. Zadaća ovih redara bit će kažnjavanje nepropisno parkiranih vozila te pozivanje službe pauka, a sve u cilju uvođenja više reda na gradske prometnice. Prometni redar imaju znatno veće ovlasti od komunalnih redara i bit će ispomoć policiji u ovom poslu te bi trebali biti vrlo učinkoviti jer imaju malo računalo Nomad kojim mogu fotografirati nepropisno parkirana vozila te na licu mjesta ispisati kaznu. Zanimljivo je da je Nomad povezan sa središnjim računalom, tzv. središnjim centrom za obradu i izradu prekršajnih naloga, na koji će se odmah pohranjivati svi podaci o prekršajima i pisati kazne građevnim koje nisu naplaćene na licu mjesta. Radno vrijeme redara bit će od 6 do 22 sata. U ovlasti policije i dalje ostaje kažnjavanje nepropisno parkiranih vozila i slično.

Zagrebački prometni redari prošli su 60 - dnevnu obuku na Policijskoj akademiji zajedno sa još desetak redara koji će djelovati na području drugih hrvatskih gradova.

Na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni prometni redari sudjelovali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i načelnik Policijske uprave Zagrebačke Tomislava Buterina koji su istaknuli da su vrlo zadovolji formiranjem ovakve službe koja će znatno pomoći policiji u obavljanju posla.

"Nije nam cilj kažnjavanje građana i punjenje proračuna nego uvođenje reda na zagrebačke prometnice. Drago mi je da će invalidi, pješaci i majke s kolicima konačno moći normalno prolaziti pločnicima. Nitko nije i neće biti nedodirljiv jer sam i ja u 10 godina dobio četiri kazne za parkiranje koje sam platio. Redarima želim puno uspjeha i strpljenja u radu bez adrenalinskih izljeva jer i prekršiteljima treba dati šansu da se poprave", rekao je Bandić.

Prometni redari tek su prva faza uvođenja reda u promet u mirovanju. Već je, prije 20-ak, krenula druga faza ovog projekta u kojoj će biti postavljeno čak 225 kamera na 75 lokacija u Zagrebu kako bi se nadzirao promet te djelovanje vandala, a kamere se postavljaju prema sugestijama policije.

Ipak nitko od gradskih čelnika nije znao koliko je novaca uloženo u ove projekte.

Podaci pokazuju da je Zagreb prošle godine zaradio čak 1,8 milijuna kuna na kaznama za parkiranje.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika