24.10.2009. / 09:16

Autor: Daria Grudić

Scott Schuman otkriva: Što vas čini modernima, a što znači imati stila

Utjecajni modni bloger ima oko za stil i detalje. Digitalnom kamerom fotografira urbane trendsetere od kojih najviše nauči, a ima i svoju teoriju o odijevanju

Scott SchumanScott SchumanZa početak bi bilo dobro razjasniti koja je razlika između mode i stila. Imati stila znači birati odjeću koja odgovara osobnosti i tijelu. Osoba može biti dobro odjevena a da na sebi nema ništa što je trenutni ''in''. ''Stil je trajan, a moda je prolazna'', kaže Schuman.

Schuman tvrdi da se trendovi ne stvaraju samo na modnim pistama, već i na ulici: ''Ja se bavim uličnom modom, a radio sam razne kampanje za modne kuće i časopise. Ulica definitivno utječe na mainstream'', kaže.

Stil se može razlikovati u različitim gradovima. Grad daje dašak svoje osobnosti fashionisticama. U Milanu prevladava starinski šarm, u pariškim kafićima i barovima ''zadimljeni'' sexy stil, a u Americi odjeća reflektira njihovu agresivnost.

Firenca u siječnju, za vrijeme Pitti Uomo showa, je Shumanovo najdraže vrijeme za fotografiranje. Grad preplave muškarci iz cijeloga svijeta koji uživaju u odijevanju i grad postaje mješavina raznih stilova i ukusa. ''Kad ih fotografiram, ne trebam im previše objašnjavati - oni najbolje znaju u kako najbolje izgledaju i ispadaju na fotografijama i zauzumaju zanimljivije poze nego što bih se ja sjetio'', kaže Schuman.

Na pitanje kako bira koga će fotografirati odgovara: ''Otvoren sam trenutku. Obično reagiram na ono što vidim i ne znam što najviše uočavam ili volim. To mogu zaključiti tek kada razvijem i pregledam fotografije. Najdraže mi je vidjeti nešto novo ili nešto poznato na drugačiji način''.

Kada nekome pristupi da ga želi fotografirati, obično već zna na koji način to želi učiniti. Stoga mora uvijek biti spreman i fotoaparat je uvijek namješten. ''Tako, kada ih fotografiram, a to je obično samo par snimaka, ima više šanse za spontanošću'', kaže.

Kao jedan od najvažnijih savjeta ističe ovaj: ''Oblačite se prema vašem životnom stilu. Iako volim odijela i stručnost koja je potrebna za lijepo odijelo, ne nosim ih previše jer sam stalno na ulici''.

Schuman ističe kako mu je najmrža stvar u svijetu mode percepcija koju o njemu daju mediji: ''Modni svijet uopće nije tako strašan i okrutan'', tvrdi. ''Moj dan u modnom svijetu izgleda tako da odvezem djecu u školu, pregledam fotografije koje sam zabilježio i odaberem one koje ću zalijepiti na blog. Ostatak dana provedem fotografirajući na ulici. Večeram i kasnije radim na fotografijama. Uvijek mijenjam kvartove i nastojim naći nova mjesta u gradovima koje posjećujem''.

Vezane vijesti

Postoji li globalni ideal ljepote?

Postoji li globalni ideal ljepote?

"Stvarno mi je dosta ove tiranije u modi. Zbog toga sad živim u Berlinu. Berlin je puno slobodniji", tvrdi španjolsko-kolumbijski modni dizajner… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika