24.10.2009. / 17:22

Autor: Hina

Za tri menadžera Ljubljanske banke 2,6 milijuna eura otpremnine, država protiv

Premijer Borut Pahor početkom godine najavio sudsku tužbu protiv bivšeg direktora Ljubljanske banke Marjana Kramara koji je nakon pet godina rada u banci dobio "nezasluženu" otpremninu od čak milijun eura

Trojica managera trebala bi dobiti otpremninu od 2,5 milijuna euraTrojica managera trebala bi dobiti otpremninu od 2,5 milijuna euraZa otpremnine trojici članova uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), postavljenih u vrijeme prijašnje vlade, trebalo bi odvojiti 2,5 milijuna eura, čemu se vlada premijera Pahora protivi jer u vrijeme ekonomske krize i sve veće nezaposlenosti želi smanjiti plaće i nagrade upravama i menadžerima državnih tvrtki i banaka.

"Nadam se da tako visoke otpremnine neće biti isplaćene", rekao je u subotu Pahorov ministar financija Franci Križanič, komentirajući vijesti da će neželjeni članovi uprave u najvećoj državnoj banci biti bogato nagrađeni prilikom odlaska.

Kako navode slovenski mediji, ironija situacije u upravi najveće slovenske banke od posebnog državnog interesa sastoji se i u tome što je Pahorova vlada prije samo nekoliko mjeseci donijela zakon po kojemu se na otpremnine na iznos koji prelazi 75.000 eura plaća 90-postotni porez. To pravilo važilo bi i u ovom slučaju da se nije pokazalo kako u pravno važećim individualnim ugovorima poslovodstva Ljubljanske banke ne stoji klauzula po kojoj porez na otpremnine plaća vlasnik banke, a to je u ovom slučaju država, a da se njihove otpremnine definiraju u neto iznosu.

Inače, zakon o ekstraoporezivanju visokih menadžerskih nagrada i otpremnina donesen je pomalo i pod pritiskom javnosti nakon otkrivanja velikog broja menadžera i konzultanata u državnim tvrtkama koji su bogato nagrađeni, dok ostali zaposlenici u nekim slučajevima imaju minimalna primanja. Zato je premijer Borut Pahor početkom godine najavio sudsku tužbu protiv bivšeg direktora Ljubljanske banke Marjana Kramara koji je nakon pet godina rada u banci dobio "nezasluženu" otpremninu od čak milijun eura.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika