24.10.2009. / 19:03

Autor: Hina

Obama proglasio stanje nacionalne opasnosti zbog gripe H1N1

"Od početka pandemije imamo više od 1000 mrtvih i 20,000 hospitaliziranih. Očekujemo da će zaraza ići u valovima, ali ne možemo predvidjeti kada će se ti valovi dogoditi", rekao je direktor CDC-a Dr. Thomas Frieden

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama potpisao je uredbu kojom se zbog gripe H1N1 proglašava nacionalna opasnost, što će liječnicima i medicinskim ustanovama dati veći manevarski prostor u odgovoru na pandemiju svinjske gripe, objavila je u subotu Bijela kuća.

Uredba će omogućiti medicinskim ustanovama da se bolje nose s porastom broja pacijenata od gripe, i prema potrebi traže savezne sredstva.

"Temelj našeg nacionalnog pristupa virusu H1N1 je bila pripravnost na svim razinama, osobnoj, poslovnoj i vladinoj, a ova proklamacija pomaže da se poboljša naša ukupna sposobnost odgovora", navela je Bijele kuća u priopćenju.

No, pripravnost o kojoj Bijela kuća se govori u priopćenju, nije toliko uočljiva na terenu gdje se osjeća nedostatak cjepiva protiv virusa H1N1, do kojeg se teško dolazi. Zbog podbačaja u proizvodnji cjepiva, umjesto očekivanih 40 milijuna doza do kraja listopada, do petka je isporučeno samo 16.1 milijuna doza, pa se uglavnom cijepe samo rizične skupine, a ostali građani satima čekaju na cijepljenje u dugim redovima pred klinikama.

Gripom H1N1 zaraženi su milijuni Amerikanaca, a od početka pandemije u travnju, umrlo je gotovo stotinu djece. Direktor nacionalne epidemiološke službe - Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) iz Atlante, izjavio je u petak da je više od tisuću ljudi do sada umrlo od gripe, te da je iz 46 od 50 saveznih država izviješteno o širokoj rasprostranjenosti virusa H1N1.

"Od početka pandemije imamo više od 1000 mrtvih i 20,000 hospitaliziranih. Očekujemo da će zaraza ići u valovima, ali ne možemo predvidjeti kada će se ti valovi dogoditi", rekao je direktor CDC-a Dr. Thomas Frieden.

Usporedo s kampanjom cijepljenja protiv gripe H1N1, odvija se i cijepljenje protiv sezonske gripe, a cjepivo je dostupno na svakom koraku od liječničkih ordinacija do velikih samoposluživanja i trgovačkih centara po cijeni od 25-30 dolara, pa je do sada cijepljeno oko 60 milijuna Amerikanaca.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 25.10.09. 09:01

Baš me zanima što Milinović misli poduzeti za one koji se ne žele cijepiti,hoćemo li i mi u zatvor na godinu dana,ili će nam se pljeniti sva imovina.ovi moderni nacisti danas moraju s cjepivima nastavljati tradiciju konc-logora.čeka se glas Židova da čujem hoće li sada dizati buku kad smo svi ugroženi od CJEPIVA,a ne njihove gripe iz CIA laboratorija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika